Conflict de interese la şefia Inspectoratului în Construcţii Nord-Est

 
– Ştefan Viorel Boiciuc, inspector teritorial adjunct al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Nord-Est este asociat majoritar şi unic administrator al SC „General Tectonic” SRL Bacău, fapt care îl poziţionează într-o gravă situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese
 
– Firma inspectorului Boiciuc are contracte bănoase cu instituţiile din Bacău şi Neamţ pe care are obligaţia, prin fişa postului, să le controleze

– În 2006, profitul net al firmei lui Boiciuc a fost de 20 de ori mai mare decât în 2004, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 9,5 miliarde ROL în doi ani

– Venitul net al şefei ISC, Dorina Nicolina Isopescu a fost, în 2007, de peste 1,5 miliarde ROL, cu peste 1,125 miliarde lei vechi mai mare decât înainte de numirea în funcţie

 
 
 
Ştefan Viorel Boiciuc (foto) este vicepreşedinte al filialei OAR (Ordinul Arhitecţilor din România) Bacău, dar şi inspector teritorial adjunct al ITC (Inspectoratul Teritorial în Construcţii) Nord-Est.
 
Prin fişa postului, este un fel de „tătic” al constructorilor/construcţiilor din judeţele Bacău, Neamţ şi Vaslui, toate verificările/controalele din aceste judeţe fiind „manageriate” de el.
 
Mai exact, sub tutela inspectorului Boiciuc, se desfăşoară controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare a construcţiilor în aceste judeţe, urmărind totodată şi aplicarea prevederilor legale în domeniul calităţii în construcţii.
 
Ca orice şef care se respectă în Românica noastră, Ştefan Boiciuc şi-a asigurat, în plan secund, şi „instrumentele de control” cele mai eficace – două firme cu obiect de activitate foarte inspirat:  „General Tectonic” SRL Bacău  (activităţi de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice – CAEN: 7420) şi SC „Traxart” SRL Bacău (activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea – CAEN: 7112).
 
La prima dintre acestea, personajul nostru – Boiciuc O. Viorel Ştefan – deţine funcţia de administrator unic, fapt care îl poziţionează într-o gravă situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese, conform Regulamentului Intern al ISC. Iar această situaţie se înregistrează de la înfiinţarea firmei, adică din 1992, şi până în prezent. Timp în care nimeni nu a văzut nimic!
 

Ba mai mult, începând cu anul 2005 (an care a adus schimbări politice ce i-au priit afacerii lui Boiciuc), firma inspectorului „a avut mingea la fileu”: o mulţime de lucrări valoroase, executate de „General Tectonic” SRL pentru instituţii din Bacău şi Neamţ.

 

 
 
Fals şi „omisiuni” în declaraţia de avere
 
 
Pe site-ul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Ştefan Viorel Boiciuc nu a mai catadicsit să îşi actualize declaraţia de avere, cea postată la momentul actual fiind datată 27 ianuarie 2006!
 
Din acel document se desprinde faptul că, în 2005, Boiciuc a încasat de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bacău (în calitate de inspector teritorial şef, funcţie pe care o ocupa la acea dată, când existau mai multe inspectorate decât în prezent), suma de 34.896 RON, ceea ce înseamnă un venit mediu net de peste 29 milioane lei vechi pe lună. Cu toate acestea, el era doar un mic „contribuabil” la venitul familiei, soţia încasând de la BCR (în calitate de şef serviciu decontări) o sumă aproape dublă – 65.341 RON.
 
La acea dată, Boiciuc mai deţinea două depozite în valoare totală de puţin peste 20.000 euro, iar două conturi în lei contorizau 45.853 RON. Demn de menţionat este faptul că doar unul din depozite (de numai 5.760 euro) era deschis la banca unde activa soţia (BCR)!
 
În aceeaşi declaraţie de avere, Ştefan Viorel Boiciuc se declară asociat la SC „General Tectonic” SRL Bacău („uitând” să precizeze că deţine şi funcţia de administrator unic)  şi menţionează că ar deţine o cotă de participare de 0,35, care valorează 175.000 RON!
Din păcate pentru inspectorul Boiciuc, datele oficiale înregistrate la Registrul Comerţului deconspiră acele informaţii pe care dumnealui nu a dorit să le declare, aşa cum îl obliga legea, şi, totodată le „corectează” pe cele declarate în mod eronat.

 
Boiciuc este unic administrator la o firmă şi asociat la două

 
Conform informaţiilor furnizate de Oficiul Registrului Comerţului, la data de 16 mai 2008, BOICIUC O. Viorel Ştefan este asociat în două firme, şi nu una cum susţine în declaraţia de avere.
 
Mai exact, Boiciuc deţine 50% din capitalul social al SC „Traxart” SRL Bacău, celălalt asociat fiind GEORGESCU B.M. Constantin Mihai (născut la Constanţa, pe 21 august 1954). Georgescu deţine, încă de la înfiinţarea firmei (în 2003) funcţia de administrator. Sediul declarat al acestei societăţi este: str. Mărăşeşti nr.10, bloc 10, sc.F, et.3, ap.14, iar obiectul principal de activitate este „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”(cod CAEN: 7112).
 
Georgescu B.M. Constantin Mihai mai figurează asociat la SC „Drum Proiect” SRL Bacău, societate care în 2006 a raportat un profit net de peste 2,5 miliarde ROL, la o cifră de afaceri de 10,99 miliarde ROL.

 
La „General Tectonic”, Ştefan Viorel Boiciuc deţine 70% din capitalul social (şi nu 35%, cum a susţinut în declaraţia de avere), obiectul principal de activitate al firmei fiind „activităţi de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice” (Cod CAEN: 7420).
Sediul social al firmei este în str. 9 Mai nr.29, bl.29, sc.B, parter, iar ceilalţi asociaţi din firmă sunt: Vrânceanu V. Vasile (Oneşti, 20.12.1954) – 19% şi Sora I. Elena (Bacău, 21.08.1955) – 11%.
 
În ceea ce priveşte funcţia de administrator, aceasta este deţinută de Boiciuc O. Viorel Ştefan, iar această situaţie se înregistrează de la înfiinţarea firmei, adică din 1992! În plus, Boiciuc este unic administrator.

 
Rezultate spectaculoase pentru firma lui Boiciuc

 
În 2004, SC „General Tectonic” SRL a consemnat venituri totale de 6,97 miliarde ROL, în timp ce cheltuielile au totalizat 6,8 miliarde ROL. După impozitare, a înregistrat un profit net de 114 milioane ROL, rezultate obţinute cu 25 de angajaţi (număr mediu).
 
La sfârşitul anului 2004 au avut loc alegeri, iar modificările politice şi la nivelul instituţiilor (inclusiv ISC) au priit firmei lui Boiciuc, profitul net crescând de peste 5 ori, până la 625,6 milioane ROL, în timp ce veniturile totale ale anului 2005 au urcat până la 11,39 miliarde ROL.
 
Dar 2005 a fost abia începtul! Profitul net al anului 2006 a „explodat”, ajungând la 2,356 miliarde ROL, adică de peste 20 de ori mai mare decât în 2004!

Tot în 2006, veniturile au totalizat 16,4 miliarde ROL, cu aproximativ 9,5 miliarde ROL mai mare decât în 2004. Numărul de angajaţi al anului 2006 a fost 31.

 
 
Cealaltă firmă la care Boiciuc este asociat, „Traxart” Bacău, nu a avut o evoluţie asemănătoare, dar tot a marcat creşteri semnificative, dacă le raportăm la anul 2004. Astfel, în 2006, „Traxart” a raportat venituri totale de 300 milioane ROL, de peste 3 ori mai mari decât în 2004, în timp ce profitul net al anului 2006 a urcat de 17,7 ori comparativ cu acelaşi an, ajungând la 173,68 milioane ROL (valoare care reprezintă 58% din cifra de afaceri!).

Şi firma „Drum Proiect” SRL Bacău, în care este implicat asociatul lui Boiciuc, Georgescu B.M. Constantin Mihai, a avut o evoluţie fulminantă. Astfel, profitul net al anului 2006 a fost de 2,53 miliarde ROL, faţă de 1,29 miliarde ROL în 2004. Cifra de afaceri a anului 2006 s-a ridicat la 10,99 miliarde ROL, cu 5,37 miliarde ROL superioară anului 2004. Numărul de angajaţi a crescut în această perioadă cu o persoană, de la 8 în 2004, la 9 angajaţi în 2006.


 
Firma lui Boiciuc – abonată la adjudecarea licitaţiilor

 
La o simplă căutare pe Google a firmei „General Tectonic”, rezultatele sunt surprinzătoare: o mulţime de lucrări valoroase, executate de firma lui Boiciuc pentru instituţii din Bacău şi Neamţ.
 
Astfel „General Tectonic” este menţionată ca proiectant pentru:

¤ „Staţie de tratare a apei brute pentru municipiul Bacău” – comuna Măgura şi Mărgineni;  

¤ Centru de promovare şi dezvoltare a mediului de afaceri Piatra Neamţ, beneficiar CJ Neamţ;

¤ Consolidare şi extindere Biserica Ortodoxă Grozeşti – Oituz”;

¤ Sala de Sport a Şcolii nr.1, Bicaz, judeţul Neamţ;

¤ Studiu de fezabilitate „Reabilitare străzi în oraşul Buhuşi pentru asigurarea circulaţiei majore între zonele funcţionale şi cele rezidenţiale”, beneficiar Consiliul Local Buhuşi;

¤ „Reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurarea a municipiului Câmpulung Moldovenesc”;

¤  „Reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurarea a municipiului Târgu Neamţ”;

¤ Grădiniţa Cartier nord, Bacău”, beneficiar – Primăria Bacău; valoarea contractului este de 181.700 RON, iar licitaţia a fost adjudecată la începutul acestui an; „General Tectonic” a fost singurul ofertant!

¤ Grădiniţa PP nr.12, str Oituz nr.85, Bacău”, beneficiar – Primăria Bacău; valoarea contractului este de 178.300 RON, iar licitaţia a fost adjudecată la începutul acestui an; „General Tectonic” a fost singurul ofertant!

 
La toate aceste instituţii partenere ale firmei lui Boiciuc, la toate aceste lucrări executate de firma lui Boiciuc, Inspectoratul condus de Boiciuc trebuie să verifice respectarea prevederilor legale în materie de construcţii (conform atribuţiilor instituţiei).
 
 
 
Situaţii de incompatibilitate şi conflicte de interese

 
Conform Regulamentului Intern al ISC, „salariatul are obligaţia de a nu desfăşura nici o altă activitate care să genereze situaţii de incompatibilitate sau conflicte de interese:
 
a) salariaţii nu pot exercita sau presta servicii sau activităţi, pentru persoane fizice sau juridice şi nu pot fi mandatari ai unor persoane fizice sau juridice, în ceea ce priveşte efectuarea unor acte în legătură cu funcţia pe care o deţin, după cum urmează:

  1. verificator de proiecte;
  2. expert tehnic în construcţii;
  3. activitate de proiectare;
  4. diriginte de şantier;
  5. controlor de calitate pentru societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor;
  6. responsabil tehnic cu execuţia;
  7. alte activităţi care au legătură cu atribuţiile şi/sau responsabilităţile ce le revin din funcţia pe care o deţin.
 
b) salariatul nu poate desfăsura activităţi de serviciu în numele instituţiei la obiective pentru care a exercitat sau prestat servicii sau activităţi, ce au legătură cu atribuţiile de serviciu;
 
c) salariatul nu poate rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi/sau juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial;
 
d) salariatul nu poate participa în cadrul aceleiasi comisii, constituite conform legii, cu alţi salariaţi care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I;
 
e) salariatul nu va putea exercita atribuţiile şi/sau responsabilităţile de serviciu în situaţiile în care interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea acestora”.

 
Revista FINANCIARUL solicită demiterea lui Boiciuc

 
Ţinând cont de această situaţie clară de incompatibilitate, revista economică FINANCIARUL a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii, analizarea situaţiei lui Ştefan Viorel Boiciuc şi luarea măsurilor care se impun.
 
După cum ne-a declarat inspectorul teritorial şef al ITC Nord-Est, Ciprian Roşca, angajaţii inspectoratelor nu pot fi administratori ai unor firme de construcţii, arhitectură, proiectare etc. (domenii care fac obiectul verificărilor ISC).
 
Ţinând cont de cele prezentate, considerăm că se impune demiterea de urgenţă a inspectorului şef adjuct Ştefan Viorel Boiciuc sau suspendarea din funcţie până la efectuarea unei investigaţii amănunţite. Totodată, am solicitat inspectorului general de stat Dorina Nicolina Isopescu să dispună (re)efectuarea vericărilor/controalelor la lucrările în care este implicată firma administrată de Ştefan Viorel Boiciuc.
 
Nu în ultimul rând, Revista FINANCIARUL a solicitat ISC să oblige şefii inspectoratelor judeţene şi regionale să îşi actualizeze declaraţiile de avere şi, în plus, să prezinte declaraţii de interese, în care să menţioneze şi firmele în care sunt implicaţi membrii familiior acestora (conform prevederilor legale).
 
Totodată, revista FINANCIARUL îşi exprimă disponibilitatea de a furniza Inspectoratului de Stat în Construcţii informaţii referitoare la implicarea şefilor inspectoratelor locale/regionale în activitatea firmelor de construcţii.  

 
 
 
Venitul Dorinei Isopescu a crescut cu 1,125 miliarde ROL

 
Şefa ISC, Dorina Nicolina Isopescu (născută la data de 6 decembrie 1958), este una dintre puţinele persoane din cadrul instituţiei care şi-a actualizat declaraţia de avere, cea postată la ora actuală fiind datată 18 aprilie 2008.
 
Din acest document rezultă că inspectorul general de stat este o funcţie bine remunerată, din moment ce a adus Dorinei Isopescu peste un miliard de lei vechi (mai exact 101.955 RON), sumă în dreptul căreia figurează menţiunea „salar de bază”. Conform regulilor de completare a declaraţiilor de avere, 101.955 RON reprezintă suma netă încasată în anul 2007, ceea ce înseamnă o leafă medie lunară de aproape 85 milioane ROL.
 
Dorina Isopescu mai declară şi alte venituri proprii, în valoare de 55.054 RON, cu menţiunea „cercetare, didactic, comisii, cons. de conducere”. Trăgând linie, rezultă o medie de aproximativ 4.000 euro/lună în anul 2007.
 
Şefa ISC a reuşit să facă şi economii, astfel că anul acesta a deschis un cont în euro la Bancpost (sperăm să nu fi fost pe card „Millenium”!) în valoare de 29.500 euro şi un depozit de 10.000 euro la BCR.
 
Dorina Nicolina Isopescu deţine 50% din capitalul social al SC „Iso Grup” SRL Iaşi, firmă care are obiect principal de activitate „activităţi de arhitectură”. Celălalt asociat este Marius Ionel Isopescu, în timp ce administrator este Iuliana Onofrei (Iaşi, 16.05.1961), numită în această funcţie la data de 23 februarie 2005. Această persoană mai figurează ca asociat la SC „Arghiropol C. Marius” SRL Iaşi.

 
În declaraţia de avere din data de 26 aprilie 2005, Dorina Isopescu menţiona că deţine 4 terenuri, acum figurează doar cu 3 (a dispărut un teren de 4.000 mp situat în judeţul Prahova).
 
În 2005, susţinea că deţine 3 apartamente în Iaşi, două cumpărate şi unul moştenire. Acum menţionaeză doar 2 apartamente, dintre care unul dobândit în 2005, dar declaraţia nouă menţionează că Isopescu ar fi vândut un apartament în anul 2007, cu 83.500 franci elveţieni!
 
O diferenţă majoră apare şi în ceea ce priveşte autovehiculele deţinute: în declaraţia din 2005 figurează o Dacie fabricată în 2002; în declaraţia din 2008 este menţionat un autoturism Ford, fabricat în 2004.
În ceea ce priveşte veniturile, declaraţia veche conţine 363,8 milioane ROL – venituri salariale de la Universitatea Tehnică Iaşi şi 60,9 milioane ROL – membru CA la „Citadin” Iaşi şi consilier local.
 
Comparând, rezultă o creştere a veniturilor nete (2007 faţă de 2004) de peste 1,125 miliarde lei vechi, evoluţie normală din moment ce partidul care a propulsat-o în funcţie a fluturat sloganul „Să trăiţi bine!”…
 
 
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.