Dascălu şi Nichita au „blindat” contractul „Palas” cu clauze de protecţie

  • Dacă "Iulius Group" nu mai poate continua investiţiile începute în spatele Palatului Culturii, Dascălu are dreptul să cumpere automat cele 12 hectare de teren, concesionate de municipalitate, la preţul de sub 100 de euro metrul pătrat
  • "La «Palas» nu avem de a face cu un şantier, ci cu o colonie de muncă, de genul celor de tristă amintire"
 
 
Ferecat sub zeci de lacăte, contractul de asociere dintre municipalitatea ieşeană şi SC "Iulius Group" SRL pentru înfăptuirea proiectului "Palas" ascunde o serie de clauze din care reiese clar faptul că Iulian Dascălu şi-a asigurat din start spatele, pentru orice eventualitate.
 
Ex-candidatul la Primăria Iaşi Irina Schrotter a dezvăluit într-o conferinţă de presă una dintre clauzele din cuprinsul misteriosului contract. "Pe lângă faptul că terenul a fost concesionat prin atribuire directă şi nu prin licitaţie publică, aşa cum ar fi fost normal, acest contract de asociere cuprinde o clauză pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri, până în prezent. Dacă proiectul «Palas» va fi sistat din cauza «Iulius Group», atunci dezvoltatorul va putea cumpăra terenul concesionat de la municipalitate cu toate clădirile existente, la preţul estimat, cuprins în contract", a afirmat Irina Schrotter.
 
Aceasta a explicat faptul că, dacă "Iulius Group" nu mai poate continua investiţiile începute în spatele Palatului Culturii, Dascălu are dreptul să cumpere automat cele 12 hectare de teren, concesionate de municipalitate, la preţul de sub 100 de euro metrul pătrat, în condiţiile în care, în centrul Iaşului, terenul se vinde cu peste 1.000 de euro metrul pătrat.
 
Indiferent de numele viitorului primar, afacerea "Palas" rămâne în picioare
 
De aici rezultă faptul că, indiferent de culoarea politică a viitorului primar ce se va afla la cârma Iaşului, proiectul "Palas" va merge mai departe nestingherit, întrucât Iulian Dascălu şi primarul Gheorghe Nichita au fost prevăzători şi "au vegheat" părinteşte la "bunul mers" al "afacerii", pe termen lung.  
 
Mai mult, Irina Schrotter a ţinut să precizeze faptul că muncitorii chinezi aduşi în mare taină de "Iulius Group" pentru a munci pe şantierul Palas (fapt prezentat în premieră în paginile revistei FINANCIARUL) sunt ţinuţi închişi în containerele de metal, neavând voie să iasă în oraş.
 
"La «Palas» nu avem de a face cu un şantier, ci cu o colonie de muncă, de genul celor de tristă amintire. Mai mult, m-am interesat la Inspectoratul de Sănătate Publică şi la Poliţie, şi nimeni nu a fost înştiinţat de sosirea la Iaşi a unui grup de oameni care aparţin unei alte civilizaţii şi care ar putea crea diferite situaţii neprevăzute. Am înţeles că muncitorii nu sunt însoţiţi de un translator specializat care să poată purta un dialog în română şi chineză", a afirmat Irina Schrotter. Astfel, în eventualitatea în care va fi nevoie de servicii medicale, exită riscul ca medicul să nu înţeleagă ce anume îl doare pe omul în cauză.
 
Banca "Dexia" poate executa, în orice moment, conturile Iaşului
 
Irina Schrotter a adus pe tapet şi a altă afacere "marca Nichita", strecurată printre clauzele tabu ale împrumutului de 60 milioane de euro de la Dexia Kommunalkredit Bank. Concret, aceasta l-a acuzat pe primarul Gheorghe Nichita că nu a prezentat ieşenilor un "amănunt lipsit de importanţă" din contractul de împrumut.
 
"În situaţia în care Primăria Iaşi nu respectă cel puţin una dintre obligaţiile stipulate în contractul semnat de Gheorghe Nichita, "Dexia" poate executa fondurile municipalităţii, în consecinţă poate bloca Iaşul", a relevat Schrotter. Aceasta a afirmat faptul că la sfârşitul anului 2007 trebuia emisă prima tranşă de obligaţiuni municipale, fapt care nu s-a realizat, ceea ce echivalează cu nerespectarea clauzelor contractuale.
 
Mai mult, Irina Schrotter a precizat că Primăria mai are gajate conturile, cu ipotecă de gradul unu, pentru împrumutul BERD, iar, în aceste condiţii, municipalitatea nu mai poate lua nici un credit de peste 7,5 milioane euro fără aprobarea Dexia.
 
Ieşenii vor restitui împrumutul "Dexia" în cuantum de 300%
 
În altă ordine de idei, Primăria a garantat pentru cele 60 de milioane de euro împrumutate cu veniturile la buget, care sunt de 250 de milioane de euro, în condiţiile în care la băncile obişnuite garantarea se face la doar 110-120% din valoarea împrumutului.
 
"De asemenea, Primăria a anunţat că dobânda plătită la împrumut este de 5%, când în realitate este de 11,63%, mai mare decât dobânzile plătite la alte bănci", a afirmat Schrotter. Făcând un calcul simplu, rezultă că ieşenii vor avea de restituit, în termenul de 22 de ani anunţat de Primărie, pe lângă cele 60 de milioane de euro împrumutate, încă 120 milioane euro dobânzi.
 
Contractul cu "Dexia" mai conţine o prevedere scandaloasă, fixată de Primăria Iaşi, legată de data restituirii banilor. "Prima rată din împrumut trebuie plătită în primul trimestru al anului 2012. Primarul a calculat ca acest lucru să se întâmple când şi-ar fi terminat al doilea ipotetic mandat", a încheiat Irina Schrotter.

Citește și
1 Comentariu
  1. bogdan spune

    Nichita e o mare JIGODIE!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.