Manipularea prin spam a acţiunilor la bursă

 
Autoritatea germană pentru controlul activităţilor financiare (BaFin – Bundesanstalt fur Finanzdienstleistungsaufsicht) avertizează asupra pericolului reprezentat de e-mailurile de tip spam care par să ofere informaţii bursiere serioase şi care inundă, mai nou, conturile de email, scrie ziarul german "Berliner Morgenpost".
 
Dacă până acum escrocii se foloseau de pornografie şi medicamente pentru tratarea disfuncţiilor erectile pentru a face bani, mai nou a apărut o nouă metodă, conturile de email ale multor persoane fiind invadate de reclame bursiere, care oferă acţiuni spre cumpărare. Cei care trimit astfel de emailuri, cu aparenţă de seriozitate, nu au decât un scop şi anume să împingă cursul bursier în sus şi să facă bani frumoşi, mai ales că investitori creduli există totdeauna.
 
Acestă problemă dă acum bătaie de cap autorităţii BaFin, din raportul anual reieşind că numărul reclamaţiilor legate de manipularea acţiunilor s-a triplat în 2007, de la 336 la aproape 1.000. Plângerile sunt legate în special de manipulările realizate prin reclame sub formă de email, aşa numitele spamuri şi prin note informative bursiere.
 

Spam sub formă de "notă bursieră serioasă"
 
Astfel de emailuri, cu referire la acţiunile firmei "Talktech Telemedia", au fost trimise cu miliardele anul trecut, documentul PDF fiind intitulat de expeditorii emailului "German Stock Insider" (informaţii din interiorul pieţei bursiere germane), pentru a da impresia unei note bursiere serioase. În document se vorbea despre "un management excelent" al acestei firme şi despre "creşteri spectaculoase" în ce priveşte preţul acţiunii. Nimeni nu a putut însă atunci nici măcar confirma existenţa firmei "Talktech", chiar dacă în această direcţie s-au făcut cercetări de durată.
 
Unii dintre investitori se pare însă că l-au luat pe autorul emailului respectiv drept unul care chiar cunoaşte din interior realitatea relativ la aceste acţiuni, pentru că după trimiterea mesajului electronic cursul acţiunii "Talktech" a crescut cu 25 de procente. Acţiunile respective erau cotate la bursa germană în aşa-numita zonă a pieţei over the counter (OTC – piaţă la buna înţelegere, cu un număr redus de reguli, n.red.), experţii BaFin arătând că majoritatea manipulărilor bursiere au loc în această zonă, caracterizată prin acţiuni mai puţin lichide. În cadrul pieţelor reglementate, numărul manipulărilor este în scădere.
 
Afaceriştii din spatele spamurilor aleg, conform observaţiilor BaFin, mai ales acţiuni ale unor societăţi străine din sectorul materiilor prime şi le tranzacţionează în zona OTC. După ceva timp se recurge la jocul recomandărilor emise de aşa-numiţi "experţi independenţi". Era suficient în acest caz să apară câţiva cumpărători pentru ca acţiunile respective, majoritatea nelichide, să ia un curs ascendent. În momentul în care cifra de afaceri şi cursul creşteau în urma cererii provocate artificial, autorii spamurilor vindeau pachetul de acţiuni, iar cursul şi cifrele de afaceri scădeau rapid la nivelul de plecare.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.