Peste 8% din comerţul global este realizat cu produse piratate

  • În 2007, România a pierdut 151 milioane dolari din cauza pirateriei software
 
Peste 8% din comerţul global este realizat cu produse piratate, a declarat Gabriel Cucu, preşedintele pentru România şi Bulgaria al organizaţiei "React", care activează pentru combaterea contrafacerilor.
 
"Numai în ultimii 20 de ani valoarea comerţului cu produse piratate a crescut cu peste 10.000%. Statisticile pentru România arată că ponderea vânzărilor produselor contrafăcute faţă de cele originale atinge în jur de 28%", a precizat Gabriel Cucu.
 
Acesta a menţionat că, în prezent, cel mai mare producător şi furnizor de produse contrafăcute din lume rămâne China, iar produsele cele mai piratate sunt cele cu valoare adăugată mare, cum ar fi automobilele, terminalele mobile, alături de parfumuri, haine şi medicamente.
 
"La ora actuală, circa 10% din comerţul cu medicamente se realizează cu produse contrafăcute, iar banii obţinuţi ilegal se folosesc în aceleaşi scopuri ilegale", a mai spus preşedintele "React".
 
Deşi în cazul acestui segment de produse de multe ori efectele pot fi letale, a adăugat Cucu, nimeni nu poate fi tras la răspundere.
 
"În România o persoană implicată în industria contrafacerilor poate primi doar trei ani de închisoare. Deocamdată nu avem, însă, şi o condamnare cu executare", a precizat preşedintele "React".
 
Pierderile consemnate anual din cauza contrafacerilor, la nivel mondial, sunt cuprinse între 400 şi 650 miliarde de dolari, valoarea produselor contrafăcute numai pe piaţa Uniunii Europene ridicându-se la aproximativ 200 de miliarde de dolari.
 
România a pierdut 151 milioane dolari din cauza pirateriei software

 
România a pierdut anul trecut 151 milioane dolari anul din cauza pirateriei software, în creştere cu 32% faţă de 2006, când pierderile s-au cifrat la 114 milioane dolari, a declarat Magda Popescu, reprezentantul organizaţiei Business Software Alliance (BSA) în România, într-o conferinţă de presă.
 
"Creşterea pierderilor din cauza pirateriei software, în 2007, a apărut în primul rând din diferenţa de curs valutar, dar şi datorită creşterii pieţei, cu toate că rata pirateriei a scăzut cu un procent în 2007, până la 68%", a spus Popescu.
 
Studiile de specialitate arată că o treime din software-ul vândut la nivel global este piratat. În domeniul muzical, numai în România, rata pirateriei este de 99%.
 
Microsoft România, alături de mai multe organizaţii non-guvernamentale, au lansat o campanie anti-piraterie – FalsSoft – pentru conştientizarea importanţei respectării proprietăţii intelectuale. Campania a demarat deja în Bucureşti şi Cluj, dar şi pe Internet.
 
"Microsoft este prezentă, de asemenea, în 500 de magazine mari din ţară cu specialişti care explică nu numai vânzătorilor de software, ci şi cumpărătorilor, care este diferenţa dintre un software piratat şi unul original. De asemenea, Microsoft organizează şi campanii de educare în şcoli", a spus Radu Opriş, licensing manager Microsoft România.
 
Acesta a precizat că Microsoft abordează problema pirateriei pe mai multe componente, cea de educaţie, protecţie tehnologică şi de aplicare a legii.
 
Un studiu BSA dat publicităţii în luna ianuarie demonstrează că, la nivel global, reducerea pirateriei software ar putea genera sute de mii de noi locuri de muncă şi o creştere economică de miliarde de dolari, precum şi o creştere a veniturilor din taxe, utile pentru a sprijini programele şi serviciile locale.
 
Potrivit studiului, dintre cele 108 tari analizate, pirateria software pentru PC-uri a scăzut în 67 de state şi a crescut doar în 8 dintre acestea.Totuşi, datorită faptului că piaţa globală de PC-uri a crescut mai rapid în ţările cu o rată mare a pirateriei, rată globală a pirateriei a devenit mai mare cu 3 procente, ajungând la 38% în 2007.
 
În Europa Centrală şi de Est, ţările cu cea mai mare rata a pirateriei au fost Armenia (93%), Azerbaidjan (92%) şi Moldova (92%). Printre ţările cu cel mai mic grad de piraterie s-au numărat Republica Cehă (39%), Ungaria (42%) şi Slovacia (45%).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.