EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Ploaie de amenzi pentru alimente expirate, la Paşcani

0
Nu mai puţin de trei societăţi comerciale au pus în pericol viaţa păşcănenilor care au dorit să se înfrupte cu mici şi alte preparate din carne la "Zilele Oraşului". Cele mai grave nereguli depistate la societăţile care şi-au oferit serviciile către cetăţeni a fost prezenţa de alimente expirate pe tarabe.
 
"Astfel, la SC «Wariant» SRL au fost găsite produse din carne expirate, pentru care s-a acordat o sancţiune cu amendă în valoare de 4.000 RON. De asemenea, la SC «Alina Org» SRL au fost depistate produse de patiserie expirate, drept pentru care s-a întocmit proces verbal cu amendă în acelaşi cuantum valoric", a declarat Valerian Sălăvăstru, inspector-şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (IRPC) Iaşi.
 
La alte opt societăţi s-au constatat abateri în ceea ce priveşte etichetarea, mai exact lipsa elementelor de identificare şi caracterizare la încălţăminte, haine de piele, textile, jucării precum şi denumirea producătorului şi termenul de valabilitate la carne şi mici formaţi. Este vorba despre următorii operatori economici: SC "Matek Com" SRL, SC "Geo Con" SRL, SC "Ana Morena" SRL, SC "Fighter" SRL, SC "Blue Ace" SRL, SC "Disa Org" SRL şi SC "Ava Star" SRL, toate din Paşcani. Pentru fiecare dintre acestea au fost aplicate sancţiuni contravenţionale variind între 1.000-2.000 RON. În acelaşi timp, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 28 kilograme de produse alimentare.
 
 
4.000 RON amendă pentru carne de mici ţinută la căldură
 
Interesant de remarcat este faptul că în cazul societăţii "Albito", patronul a aflat din presa locală faptul că, pe data de 21 mai, ar fi fost sancţionat de OPC şi, pentru că nu i-a fost înmânat nici un document oficial în acest sens, a considerat amenda drept o ştire nefondată. Contactat telefonic, şeful OPC Iaşi, Valerian Sălăvăstru, ne-a informat că există un proces verbal în numele SC "Albito" SRL cu numărul 187, din data de 21 mai 2007, însoţit de sancţiune cu amendă în valoare de 4.000 RON.
 

În acelaşi timp, l-a anunţat pe patronul societăţii că va primi documentele necesare prin poştă. Pe lângă toate acestea, Bogdan Alexa nu vede nici un motiv pentru care ar fi trebui să fie sancţionat, întrucât a folosit doar "produse proaspete şi de calitate".
 
"Deficienţa a constat în faptul că cele 200 kg de mici depistate la comercializare erau refrigeraţi, iar pe etichetă scria că alimentul respectiv trebuie manipulat ca un produs congelat", a comentat Sălăvăstru. Aceasta înseamnă că, după dezgheţare, carnea de mici trebuie preparată termic imediat şi nu ţinută ore întregi la căldură până când îi vine rândul să fie friptă pe grătar.
 
 
Spitalul Municipal Paşcani "tratează" bolnavii cu mâncare stricată
 
Tot la Paşcani, în urma controlului tematic dispus de Prefectul Judeţului Iaşi la unităţile de alimentaţie colectivă, inspectorii OPC au găsit la cantina Spitalului Municipal produse alimentare expirate. Este vorba despre "oase garf fierte şi afumate" – 2 kg. şi "brânză proaspătă de vacă" – 30 kg, care nu mai era chiar atât de proaspătă cum scria pe etichetă, întrucât avea termenul de valabilitate depăşit.
 
"Pentru abaterile constatate inspectorii au sancţionat spitalul cu amendă contravenţională de 2.000 RON, în conformitate cu OG 21/1992, articolul 7, litera c, şi au dispus oprirea definitivă a utilizării produselor expirate", a informat în încheiere inspectorul-şef al IRPC Iaşi.
 
 
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.