Polonia va îndeplini criteriile de aderare la euro în 2009

 
Ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski, s-a declarat încrezător că Polonia va îndeplini anul viitor criteriile necesare pentru aderarea la zona euro, transmite Bloomberg.
 
"Sunt din ce în ce mai optimist că vom îndeplini criteriul de inflaţie anul viitor", a declarat Rostowski la o conferinţă organizată de revista "The Economist".
 
Referindu-se la aderarea Poloniei la mecanismul european al ratelor de schimb ERM2 (Exchange Rate Mechanism), Rostowski a apreciat că ERM 2 este un mecanism prost construit, iar Polonia va adera numai atunci când este perfect pregătită. "Criteriul referitor la cursul de schimb va fi cea mai dificilă condiţie de îndeplinit, ERM 2 fiind un sistem prost construit", a apreciat ministrul polonez de Finanţe, un profesor de economie recunoscut pentru criticile sale la adresa mecanismului ERM 2.

 
Principala critică adusă de economişti mecanismului ERM2 este faptul că solicită ţărilor candidate să ţintească atât cursul de schimb, cât şi inflaţia, ceea ce le poate forţa să aleagă între o încetinire a ritmului de creştere economică şi riscul unor crize monetare, dat fiind că nu pot utiliza un curs de schimb flotant pentru a se proteja de şocurile externe. În aceste condiţii, Jacek Rostowski a repetat că Polonia trebuie să fie sigură că este pregătită pentru a adera la euro şi explică motivul pentru care autorităţile de la Varşovia au refuzat să fixeze o dată ţintă pentru aderarea la zona euro.
 
Tratatul de la Maastricht, semnat în 1992, stipulează că ţările care urmează să adopte moneda europeană trebuie să îndeplinească o serie de criterii printre care şi apartenenţa, timp de doi ani, la mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2.
 
România ar putea adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2014, a declarat recent ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, adăugând că procedurile şi modalitatea în care se va face vor fi stabilite de Banca Naţională a României (BNR).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.