Preoţii vor sindicat, Biserica se opune

 
Un număr de 20 de preoţi din Iaşi, Bacău şi Neamţ au depus la Judecătoria Iaşi documentaţia necesară înfiinţării, în premieră naţională, a Sindicatului Preoţilor din România.
 
Potrivit documentaţiei, organizaţia de sindicat urmează să se numească Organizaţia de Sindicat "Acoperământul Maicii Domnului" din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
 
Cel care a avut această iniţiativă este preotul-paroh Alexandru Argatu, din comuna Popricani, judeţul Iaşi.
 
"Nu am cerut voie Bisericii, nici Mitropoliei Moldovei. Ce sindicat ar mai fi acela care cere dreptul de înfiinţare conducerii patronale? Dorim să ne fie apărate drepturile în faţa superiorilor. Au fost nişte probleme, inclusiv eu am avut una şi de aceea am înfiinţat acest sindicat. Chiar dacă vom înfiinţa această organizaţie, vom respecta cu stricteţe ierarhia bisericească şi canoanele impuse, ca orice paroh", a declarat preotul Alexandru Argatu.
 
Scopurile sindicatului ţin de apărarea drepturilor şi libertăţilor prevăzute de legile româneşti şi europene. Sindicaliştii solicită conducerii Bisericii Ortodoxe Române participarea la negocierea contractului individual de muncă, respectarea timpului de muncă şi odihnă, efectuarea corespunzătoare a salarizării, asigurarea sănătăţii şi securităţii în muncă, formarea profesională, purtarea unui dialog angajator-angajat, asigurarea de asistenţă medicală şi dreptul de a alege şi de a fi ales în structurile de conducere ale Bisericii.
 
Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, susţine că aceasta este a doua tentativă de înfiinţare a unui astfel de sindicat, prima aparţinând preotului Petrică Florea din comuna ieşeană Costeşti.
 
Potrivit acestuia, sindicatul preoţilor contravine dogmelor bisericeşti, în special ale Bisericii Ortodoxe Române.
 
"Ne-am mai confruntat cu o astfel de problemă în trecut, când un preot a vrut să înfiinţeze un astfel de sindicat, însă această iniţiativă nu s-a mai concretizat. În BOR nu se poate înfiinţa un sindicat întrucât asta ar însemna două voinţe divergente. De la Iisus încoace nu pot exista în Biserică două voinţe divergente, lucru care s-ar putea întâmpla astfel între angajator şi angajat. În cazul ăsta patronatul ar fi ierarhia, sindicatul, clericii.
 
Nu poate fi un cleric care să aibă un sindicat pentru că la hirotonie se depune un jurământ de ascultare a ierarhiei. În cazul în care preoţii nu sunt de acord, atunci ce fac? Intră în grevă şi nu mai ţin Sfânta Liturghie sau nu mai împărtăşesc?", a precizat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.