EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Rata anuală a inflaţiei va creşte până la nouă procente în luna iulie

0
 
Rata anuală a inflaţiei în România va continua să rămână la un nivel ridicat până în luna iulie, după care va începe să scadă în a doua jumătate a acestui an, apreciază analiştii de la Raiffeisen Research, într-un raport privind evoluţia economiei româneşti.
 
Potrivit raportului, este foarte probabil ca în luna iulie rata anuală a inflaţiei în România să crească până la nouă procente, însă această creştere va avea doar un caracter temporar, estimându-se că va fi urmată de o scădere semnificativă în luna august, când impactul preţurilor volatile (fructe şi legume) va scădea.

 
Pentru sfârşitul anului 2008 analiştii de la Raiffeisen Research şi-au revizuit în creştere prognozele de inflaţie de la 5,5 procente la o inflaţie anualizată de 6,0 procente. Noua prognoză mizează pe o evoluţie favorabilă a preţurilor alimentare, ca urmare a unui an agricol normal. Cu toate acestea raportul atrage atenţia asupra unor riscuri în creştere, respectiv creşterea rapidă a salariilor şi a creditului nonguvernamental ar putea alimenta cererea agregată internă şi ar putea creşte presiunile inflaţioniste, în timp ce creşterea preţurilor la petrol şi materii prime ar putea spori şi ele presiunile inflaţioniste. date fiind aceste circumstanţe, analiştii de la Raiffeisen Research nu exclud o inflaţie anualizat mai mare de şase procente, chiar 6,5 procente, pentru sfârşitul lui 2008.
 
În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, analiştii de la Raiffeisen Research se aşteaptă în continuare la o apreciere a leului până la finele anului însă sunt de părere că acest lucru se va petrece în principal în ultimele luni ale anului, când este posibil ca sentimentul pe pieţele internaţionale să fie mai bun şi este posibil să apară veşti bune din partea economiei interne. Pentru luna septembrie este avut în vedere doar o apreciere marginală, respectiv un curs de schimb de 3,6 lei pentru un euro.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.