Structurile de 3 şi 4 stele atrag cei mai mulţi turişti

 
Destinaţia internă a verii rămâne litoralul românesc al Mării Negre, pentru care estimările indică o creştere de 15% a numărului de turişti faţă de anul precedent, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedinte ANAT, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
În 2007, s-au înregistrat 1,2 milioane de turişti români pe litoralul românesc al Mării Negre iar o condiţie pentru această creştere de 15% în 2008 va fi, însă, mărirea circulaţiei turiştilor la capetele de sezon: mai, iunie şi septembrie.
 
"Hotelurile au început să se deschidă mai devreme, însă, din păcate, mulţi agenţi economici (terase, restaurante, magazine, discoteci) încă îşi ţin închise porţile până în iunie. Aceasta în condiţiile în care primele serii de turişti străini (germani, francezi, scandinavi) au început să sosească în jurul datei de 10 mai, iar programul «Litoralul pentru toţi» (1 mai – 15 iunie), iniţiat de Asociaţia de Promovare Litoral şi sprijinit de ANAT, se află în plină derulare.
 
Ar fi necesar ca autorităţile locale să oblige agenţii economici să îşi înceapă activitatea de la startul oficial al sezonului. Oricum, în acest an, de 1 mai, litoralul a fost extrem de animat şi o serie de agenţi economici şi-au început activitatea", susţine Dragoş Anastasiu.
 
Reprezentanţii agenţiilor de turism constată o repoziţionare a clienţilor către hotelurile de 3 şi 4 stele, în defavoarea celor de 2 stele, ceea ce arată clar exigenţa în creştere a turistului român.
 
Din păcate, deşi 80% din turişti aleg pachete turistice pentru Litoral prin agenţiile de turism, există încă o categorie a turiştilor de week-end, care preferă să plătească, la recepţie, un preţ considerabil mai mare.
 
"Litoralul românesc are nevoie de cât mai multe evenimente – susţine preşedintele ANAT- , dar şi de noi investiţii. Din păcate, an de an se înregistrează prea puţine structuri de cazare noi sau renovate, deşi, evident, s-au înregistrat progrese. De asemenea, ar fi necesară apariţia mai multor structuri de cazare tip all-inclusive (concept complex, care nu implică doar serviciile de restauraţie), ţinând cont de succesul pe care l-a înregistrat în ţări precum Turcia, Bulgaria, Tunisia sau Egipt".
 
Totodată, foarte mulţi turişti aleg şi staţiunile montane (Valea Prahovei, Poiana Braşov, Predeal) sau pensiunile rurale (zone precum Bran-Moeciu, Mărginimea Sibiului, nordul Olteniei, Bucovina, Maramureş).
 
De asemenea, staţiunile balneoclimaterice încep să fie alese de turişti şi în scopuri de recreere şi refacere, nu doar de tratament. Şi aici, se observă o orientare a turiştilor către structurile de 3 şi 4 stele.
 
Anul trecut, numărul total al turiştilor străini veniţi în mod organizat, prin agenţiile de turism, a fost de 120.000. Totuşi, numărul acestora este, însă, considerabil mai mare, pentru că o parte dintre străini sosesc în mod individual, pe cont propriu (pensiuni rurale, vile, hoteluri în zone montane, practicanţi ai sporturilor de nişă – biking, hiking, drumeţii de munte etc.).
 
De asemenea, foarte mulţi sunt turişti de afaceri, care consumă nopţi de cazare în oraşe. Pentru actualul sezon estival, marea majoritate a turiştilor preferă pachetele turistice operate cu zboruri charter. Ca premiere în acest an, a crescut numărul aeroporturilor româneşti de pe care se operează curse (12 aeroporturi din 11 oraşe) şi au fost introduse chartere către Portugalia. Charterele sunt operate, în prezent, de 9 companii aeriene.
 
Anul trecut, zborurile charter au decolat doar din trei oraşe – Bucureşti, Cluj şi Timişoara. În prezent, cele 125 de curse charter sunt operate din Bucureşti (88), Cluj (18), Timişoara (9), Craiova (3), Arad, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş, Sibiu, Constanţa (câte una). "Potenţial pentru dezvoltarea zborurilor din alte oraşe există, însă din păcate din cele 17 aeroporturi operabile din ţară, majoritatea nu îndeplinesc condiţiile de zbor pentru avioane cu peste 120 de locuri, rentabile pentru operarea de curse charter", susţine preşedintele ANAT.
 
Cât priveşte destinaţiile externe, dacă anul trecut Turcia înregistra peste 75.000 de turişti, pentru acest an, creşterea este estimată, la un grad de ocupare de 80% al curselor charter, la 106%, ajungându-se la peste 156.000 de turişti.
 
O altă creştere importantă o înregistrează Tunisia, care, potrivit estimărilor touroperatorilor, va înregistra, pentru tot anul, circa 50.000 de turişti.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.