Amenzi pentru spam

  • COMUNICAT DE PRESĂ
 
În urma finalizării unora dintre investigaţiile demarate ca urmare a plângerilor privind transmiterea de comunicări comerciale nesolicitate prin intermediul poştei electronice, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a constatat, în opt dintre cazuri, săvârşirea contravenţiei constând în transmiterea de comunicări comerciale nesolicitate, aşa cum este definită de Legea nr. 365/2002 privind comerţul electronic, republicată, şi a aplicat şapte amenzi în cuantum de 1.000 lei fiecare şi una în valoare de 2.000 lei.
 
Au fost sancţionate, în ordinea cronologică a aplicării amenzilor: S.C. Managementproiect S.R.L. din Târgu-Jiu, S.C. Curtea Veche Publishing S.R.L. din Bucureşti, S.C. Elitech Mit S.R.L. din Olteniţa, S.C. E-Student Consult S.R.L. din Bucureşti, S.C. Chris&Chris Solutions Co S.R.L. din Bucureşti, S.C. Ghizbi S.R.L. din Bucureşti şi două persoane fizice din Bucureşti.
 
De asemenea, deoarece nu a furnizat informaţiile solicitate de ANRCTI, S.C. Westfloor Profesional S.R.L. din Bucureşti a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 1.000 lei.
 
Constituie contravenţie, conform Legii nr. 365/2002, trimiterea prin poştă electronică, fără obţinerea în prealabil a consimţământului expres al destinatarului, a unei comunicări comerciale, adică a unui mesaj destinat să promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant sau membru al unei profesii reglementate.
 
"Intenţionăm ca în viitor să aplicăm amenzi din ce în ce mai mari pentru trimiterea de comunicări comerciale nesolicitate, pentru că aceste prime sancţiuni, minime, constituie un avertisment pentru toate persoanele care încalcă prevederile legale, fie că au fost deja sancţionate, fie că au citit despre asta în presă sau pe internet", a declarat Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI.

 
De la începutul acestui an şi până în prezent, ANRCTI a primit aproximativ 600 de plângeri, care semnalează atât primirea de comunicări comerciale nesolicitate, cu încălcarea dispoziţiilor Legii comerţului electronic, cât şi alte încălcări ale prevederilor legale. Unele dintre acestea, precum cele referitoare la tentative de tip "phishing" (încercări de obţinere a datelor personale în scopul fraudării conturilor bancare), exced sfera de competenţă a ANRCTI şi au fost redirecţionate către autorităţile competente.
 
"Trebuie menţionat că în unele dintre aceste cazuri s-a constatat în timpul investigaţiei că reclamantul îşi dăduse consimţământul pentru primirea de comunicări comerciale, fie prin înscrierea pe un site, fie prin completarea unui formular, fie la semnarea unui contract. ANRCTI ar putea să investigheze mai rapid reclamaţiile întemeiate, dacă toţi reclamanţii s-ar asigura că nu şi-au dat acordul pentru primirea de comunicări comerciale prin poştă electronică", a subliniat Dan Georgescu.
 
Pentru ca ANRCTI să poată analiza şi soluţiona o plângere privind primirea de comunicări comerciale nesolicitate este necesar ca sesizarea să conţină textul comunicării comerciale primite, transmis folosind funcţia "Forward as Attachment" (mesajul sursă / header-ul e-mail-ului), precum şi datele de identificare a petentului (inclusiv un număr de telefon şi o adresă de poştă electronică).
 
Mai mult, este necesar ca petentul să precizeze dacă şi-a exprimat consimţământul pentru primirea unor asemenea comunicări, precum şi să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea (salvarea) respectivei comunicări comerciale. Plângerile pot fi transmise în format electronic la adresa [email protected] sau pot fi depuse la registratura sediului central al ANRCTI, situată în Bucureşti, Bd. Libertăţii nr. 14, sector 5.
 
Legislaţia românească nu oferă în acest moment instrumente de sancţionare pentru comunicările nesolicitate – efectuate prin mijloace electronice – care nu au caracter comercial (de exemplu propaganda politică şi religioasă). De asemenea, instrumentele de control şi sancţionare prevăzute de legislaţia în vigoare nu pot fi utilizate în situaţiile în care comunicările comerciale nesolicitate sunt transmise de furnizori de servicii din străinătate.
 
Mai multe informaţii privind comunicările comerciale nesolicitare pot fi accesate pe pagina de internet a ANRCTI.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.