Directorii de companii din Europa rezistă mai greu în funcţie decât omologii americani

 
Europenii din statele membre mai vechi ale Uniunii Europene au o atitudine mai severă şi mai intransigentă şi manifestă mai puţină răbdare faţă de managementul slab în comparaţie cu cetăţenii americani, relevă un studiu realizat de firma de consultanţă Booz and Company şi publicat de cotidianul "Financial Times".
 
În ultimii zece ani, arată sondajul, directorii de companii din America de Nord au avut de departe cea mai mare vechime în fruntea unei firme (9,4 ani), în timp ce omologii europeni au înregistrat o medie de numai 6,6 ani.
 
Totodată, rata restructurărilor efectuate la nivelul directorilor de companii a fost foarte ridicată în Europa (17,6%) în comparaţie cu 15,2 procente în Statele Unite, 10,6% în Japonia şi 9,1% în restul lumii.
 
Acest procentaj ridicat înregistrat anul trecut în Europa se explică parţial prin numărul mare de succesiuni care au avut loc la nivelul conducerii companiilor. Studiul arată însă că în ultimii zece ani 37% din numărul total al acestor schimbări la nivelul managementului de top european au fost provocate, în timp ce în Statele Unite procentul a fost de numai 27%.
 

Aşadar, viaţa a devenit mai dură pentru directorii de companii din Europa, iar sondajul sugerează că acest lucru reflectă impactul pe care l-au avut reformele în domeniul managementului companiilor întreprinse în Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Olanda.
 
Standardele dure în ceea ce priveşte managementul companiilor, implicarea din ce în ce mai viguroasă a acţionarilor şi reacţiile publice şi interne în faţa scandalurilor în care au fost implicate unele companii au făcut şi mai dificilă situaţia directorilor de companii din Europa.
 
Sondajul atestă că disputele interne de la nivelul conducerilor de companii s-au intensificat în mod constant, astfel încât disputele din consiliile directoare şi lupta pentru putere au cauzat peste o treime din concedierile unor şefi de companii din ultimii patru ani, în comparaţie cu circa un sfert, în trecut.
 
Riscul de a fi concediat este foarte ridicat în special în industria telecomunicaţiilor şi în sectoarele IT şi al serviciilor financiare. La polul opus se situează sectorul energetic şi principalele ramuri industriale.
 
În cazul telecomunicaţiilor, Telecom Italia a avut nu mai puţin de şapte directori diferiţi în ultimii zece ani, în timp ce companiile europene din domeniul telecomunicaţiilor şi-au schimbat directorii în medie de cel puţin trei ori în ultima decadă, relevă acelaşi studiu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.