Ghidul solicitantului pentru Programul Operaţional pentru Pescuit va fi publicat pe 30 mai

 
Manualul de proceduri şi ghidul solicitantului pentru derularea Programului Operaţional pentru Pescuit vor fi publicate în data de 30 mai pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), a declarat preşedintele ANPA, Gheorghe Ştefan.
 
"Aceste documente vor fi aprobate joi, 28 mai, în Comitetul de Monitorizare, urmând ca în maxim două zile acestea să fie publicate pe site-ul agenţiei", a precizat Ştefan.
 
Deşi POS Pescuit a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 20 decembrie 2007, mai devreme decât Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, deocamdată nu a demarat depunerea proiectelor pentru că s-a lucrat la criteriile de accesare a acestor fonduri.
 
"Beneficiarii vor putea depune proiecte pe două măsuri din POS Pescuit – pescuit/acvacultură şi dezvoltarea flotei – începând cu finele lunii iunie a acestui an", a adăugat Gheorghe Ştefan. Acesta a subliniat că derularea programului nu este în întârziere, deşi a fost anunţată începerea efectivă încă din primele luni ale lui 2008.
 
"Nici o ţară membră a UE nu a început să deruleze deocamdată Programul Operaţional pentru Pescuit", a menţionat preşedintele ANPA.
 
Principele axe din Programul Operaţional pentru Pescuit sunt axa 2, destinată pescuitului şi acvaculturii, iar România are de cheltuit peste 105 milioane de euro până în 2013, şi axa 4, cu fonduri alocate de 100 milioane de euro, destinată dezvoltării efective a zonei Delta Dunării.

 
Potrivit ANPA, asociaţia de pescari din Sfântu Gheorghe este, deocamdată, prima organizaţie din Delta Dunării care a început întocmirea unor proiecte în vederea atragerii fondurilor alocate pentru această zonă. Printre proiectele pe care pescarii din Sfântu Gheorghe le-au propus se numără realizarea unui muzeu al pescarului, consolidarea farului turcesc din localitate, precum şi realizarea unui centru de primă vânzare. Din păcate, una dintre regulile de absorbţie a fondurilor comunitare pe POS Pescuit prevede acoperirea unei zone mult mai mari, nu a unei comunităţi cu un număr mai mic de numai 1.000 de locuitori, cum este cea din Sfântu Gheorghe.
 
Pentru a elimina această problemă, preşedintele ANPA a discutat recent cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş, în vederea divizării teritoriului Deltei în trei zone, care vor putea avea acces la cele 100 de milioane de euro oferite pescarilor tulceni prin axa 4 a Fondului European pentru Pescuit.
 
România va beneficia, până în 2013, de peste 307,6 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.
 
Sumele alocate pentru anii 2007 şi 2008 din Fondul European de Pescuit (FEP) sunt de 15,2 milioane euro, respectiv 22,2 milioane euro, la care se mai adaugă contribuţia publică de 25%.
 
Programul operaţional pentru pescuit este structurat pe cinci axe, România fiind printre puţinele ţări membre din UE care are în programul operaţional toate cele cinci axe, ultima fiind destinată efectiv asistenţei tehnice în cadrul ANPA.
 
Piaţa peştelui în România este destul de mică în comparaţie cu cea a ţărilor UE, cifra de afaceri totală a sectorului fiind estimată la circa 40 milioane de euro, dar la care ar trebui adăugată şi piaţa neagră, care reprezintă circa 25-30% din total.
Citește și
1 Comentariu
  1. Balan Gh spune

    Ma intereseaza unde gasesec conditiile de acordare a unui imprumut si domeniile pentru care se acorda{codurile CAEN).Multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.