Moscova – locul II în lume în topul celor mai scumpe spaţii de birouri

 
Capitala Rusiei, Moscova, se situează pe locul doi în lume după zona West End din Londra, în topul celor mai scumpe spaţii de birouri, realizat de compania americană de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis Group Inc, transmite Bloomberg. În ultimul an, chiriile pentru spaţiile de birouri din Moscova aproape s-au dublat.
 
Calculate în dolari, chiriile pentru spaţiile de birouri din Moscova au crescut, în medie, cu 93 de procente în perioada martie 2007- 31 martie 2008. Potrivit CB Richard Ellis, în Moscova chiria anuală pentru metrul pătrat de spaţii de birouri este de 132 de euro pe lună (232,37 dolari pentru piciorul pătrat pe an).
 
La nivel mondial pe primul loc se situează zona West End, cartierul financiar al Londrei, unde se percepe o chirie de 299,54 dolari pentru piciorul pătrat de spaţii de birouri. Pe primele 10 poziţii se mai află Tokyo, Mumbai, New Delhi, Paris, Singapore şi Dubai.
 
"Costurile pentru ocuparea spaţiilor de birouri continuă să sfideze încetinirea activităţii economice şi turbulenţele de pe piaţa creditului, având în vedere că înregistrează o creştere superioară inflaţiei globale", a declarat economistul şef al CB Richard Ellis, Raymond Torto.
 
Costul pentru ocuparea spaţiilor de birouri, care include tarifele pentru servicii şi taxele, a înregistrat cea mai mare creştere, de 94 de procente, în cazul oraşului Ho Chi Minh City, pe locurile următoare situându-se Moscova, Singapore, Nicosia şi Oslo.
 
"Clasamentul majorărilor de costuri este dominat de pieţele emergente, motivele fiind atât dezechilibrele între ofertă şi cerere cât şi deprecierea dolarului în raport cu monedele locale. Pe unele pieţe emergente există o lipsă semnificativă de spaţii de birouri clasa A", apreciază Raymond Torto.
 
Cu o chirie anuală de 103,43 dolari pentru un picior pătrat, zona centrală a Manhattan-ului rămâne cea mai scumpă zonă de birouri din cele două Americi, dar la nivel mondial se situează abia pe locul 13. Calgary, Buenos Aires, Rio de Janeiro şi Vancouver se situează după Manhattan.
 
În luna februarie a acestui an, CB Richard Ellis Group Inc a preluat compania "Eurisko Consulting" SRL, cea mai mare companie independentă de servicii de consultanţă imobiliară din România, pentru o sumă de aproximativ 35 milioane dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.