EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Numai 1-2% din firmele mici au obţinut credite pentru finanţarea activităţii

0
 
Doar 1-2% din numărul microîntreprinderilor şi firmelor mici au obţinut credite pentru finanţarea activităţilor, a declarat  preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, Aurel Şaramet, într-o conferinţă pe tema creditării IMM-urilor.
 
Potrivit acestuia, 14-15% dintre IMM-uri, după statisticile BNR, şi 17% după statisticile FNGC, au fost finanţate pentru a-şi dezvolta activităţile, în condiţiile în care în România se înregistrează 620.000 de firme mici şi mijlocii.
 
Aurel Şaramet a subliniat că în ţările UE raportul este inversat, 77% dintre IMM-uri fiind finanţate de bănci şi doar 23% autofinanţate.
 
"Din nefericire, în România există, mai ales la nivelul celor care au demarat afaceri, ideea de a nu se împrumuta. Există o reţinere nu numai pentru că ei nu cunosc limbajul băncii sau banca e birocrată, dar există în educaţia omului reţinerea de a se împrumuta. E o ruşine, aşa a învăţat el", a spus Şaramet.
 

Problema finanţării reduse a IMM-urilor nu este specifică României, cu ea confruntându-se şi unele ţări dezvoltate. Astfel, în Canada, SUA sau Coreea de Sud, firmele mici sunt finanţate de fonduri de investiţii cu capital de risc, încât "rata de natalitate este mai mare decât rata de mortalitate în rândul IMM-urilor", a subliniat preşedintele FNGC.
 
Şaramet a precizat că pe piaţa românească există doar societăţi de tip ventures-capital (fonduri cu capital de risc) care finanţează doar capitalul de înfiinţare. Dar există şi societăţi de tip ventures-capital care nu numai "că intră în capitalul societăţii", dar finanţează investiţiile de început şi creditul, respectiv capitalul de lucru, în condiţii mai flexibile decât ale băncilor, chiar dacă eventual mai scumpe, dar cu un grad foarte ridicat de risc. Aceste instituţii la rândul lor sunt garantate de fondurile de garantare, iar acestea sunt specializate pentru afaceri cu valoarea adăugată mare, cu risc mare, cu o piaţă necunoscută etc.
 
De asemenea, preşedintele FNGC a afirmat că sistemul românesc nu este pregătit să finanţeze ideile, respectiv start-up-ul unei afaceri.
 
La rândul său, şeful direcţiei IMM al Alpha Bank, Daniela Niculescu, prezentă la conferinţă, a afirmat că există finanţare şi pentru start-up, însă trebuie aduse garanţii care pot consta în precontracte comerciale.
 
"Trebuie să regăsim în aceste idei un element de certitudine. Dacă este vorba doar de o idee fără testarea sa pe piaţă, aceasta nu e finanţabilă. Dacă este testată, atunci poate fi finanţabilă", a spus ea adăugând că foarte important este şi background-ul profesional al celui care solicită creditul.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.