Plasamentele românilor în fondurile de investiţii, de 50-100 ori mai mici decât în alte state din regiune

 
Plasamentele românilor în fondurile de investiţii, deşi cu tradiţie de 15 ani, se situează încă la niveluri extrem de mici, fiind de 50-100 ori mai scăzute decât în alte state din Europa Centrală şi de Est (raportate la numărul populaţiei).
 
"În România, investiţiile în fonduri sunt de 11 euro/locuitor, faţă de 950 de euro în Ungaria, 800 de euro în Polonia sau 600 de euro în Cehia", a declarat preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), Pavel Szel.
 
La sfârşitul anului 2007, activele nete administrate de membrii AAF erau de 12,637 miliarde lei (3,5 miliarde euro), din care 11,501 miliarde lei la SIF-uri, 954 milioane lei la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare – fonduri deschise (OPCVM) şi 182 milioane lei la fondurile închise.
 
La 30 aprilie 2008, activele nete au scăzut la 10,638 miliarde lei, din care 9,61 miliarde lei la SIF-uri, 857 milioane lei la fondurile deschise de investiţii şi 170 milioane lei la fondurile închise.
 
AAF este organizaţia profesională a operatorilor din industria organismelor de plasament colectiv şi reuneşte 22 de societăţi de administrare a investiţiilor care gestionează 47 de fonduri deschise şi opt fonduri închise, cele cinci SIF-uri şi două bănci depozitare. Până la 15 mai, organizaţia a avut denumirea Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
 
Potrivit preşedintelui Pavel Szel, AAF şi-a propus pentru perioada următoare implementarea standardelor internaţionale în domeniu, lărgirea numărului produselor de investire din categoriile existente, continuarea diversificării instrumentelor, dar ţinând cont de învăţămintele crizei internaţionale (provenită în SUA şi de la instrumente de investire indirecte, legate de piaţa imobiliară), intrarea pe piaţa imobiliară, foarte dinamică şi efervescentă, dar simplă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.