Preţurile ridicate la petrol i-au transformat pe americani în hoţi de benzină

În SUA, preţurile ridicate la petrol au transformat benzina în 'aur lichid' şi într-un lucru extrem de tentant pentru hoţi. Aceştia fură combustibil nu doar de la staţiile de benzină, ci şi din rezervoarele automobilelor private, ale autobuzelor şi camioanelor. Despre aceasta vorbesc cu îngrijorare departamentele de poliţie şi patronii de ateliere auto cărora li se adresează proprietarii de maşini păgubiţi.
 
Potrivit informaţiilor furnizate de aceştia, cel mai des hoţii găuresc cu bormaşina electrică rezervoarele automobilelor, pompând apoi cantitatea necesară de benzină. "Aceasta este o tendinţă nouă. Nu am auzit de aşa ceva înainte să se scumpească benzina", declară patronul unui atelier auto din Denver. La rândul său, proprietarul unui parc de camioane din Louisiana constată că peste 20 dintre clienţii săi au devenit victime ale "hoţilor de benzină".
 
Potrivit cotidianului rus Strana, prima data asemenea incidente au coincis cu explozia preţurilor la petrol după uraganul 'Katrina' din 2005. După aceasta, s-a înregistrat o scădere a numărului unor astfel de incidente, pentru ca în prezent el să crească din nou. Săptămâna trecută, poliţia din Denver (Colorado) a arestat două persoane cărora le sunt incriminate zeci de furturi de benzină din rezervoare de maşini.
 
De asemenea, organismele de apărare a ordinii publice bat alarma: în goana după câştig, infractorii ignoră aspecte ce ţin chiar de securitatea proprie. În timpul lucrului cu bormaşina, orice scânteie poate să provoace explozia automobilului.

 
Potrivit poliţiei americane, ţintele principale ale hoţilor de benzină sunt automobilele pickup şi cele sport. În SUA, pe toate modelele moderne de automobile sunt montate rezervoare din plastic, mult mai puţin periculoase când vine vorba de o agresiune cu bormaşina.
 
De pe urma preţurilor din ce în ce mai mari la benzină au de suferit nu doar şoferii, ci chiar şi poliţiştii. Într-o serie de localităţi americane, patrulele de poliţie şi-au lăsat maşinile în garaj şi au urcat pe biciclete. Ca în orice altă organizaţie, şi departamentele de poliţie au un buget aprobat la începutul fiecărui an. Acest buget presupune şi acoperirea cheltuielilor pentru cumpărarea benzinei.
 
"Anul trecut am plecat de la calculul de 2 dolari şi 40 de cenţi pentru un galon (un galon este egal cu aproximativ 4 litri) de benzină", explică şeful poliţiei din oraşul Clive, Robert Cox. "Anual, avem nevoie de circa 17.000 de galoane de benzină. La ora actuală, însă, preţul benzinei a crescut până la aproape 4 dolari, ceea ce complică în mod substanţial situaţia noastră ca organizaţie finanţată din bugetul oraşului", a spus Cox.
 
De altfel, în opinia poliţiştilor, în anumite cazuri bicicletele se pot dovedi chiar mai comode decât automobilele, deoarece se pot strecura mai uşor. Desigur, cu ajutorul lor nu poate fi urmărit un infractor care o şterge de la locul faptei la bordul unui automobil, în schimb în localităţile rurale "caii pe două roţi" sunt mult mai eficienţi decât maşinile masive. Un dezavantaj evident al bicicletelor rămâne lipsa de confort pe vreme ploioasă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.