EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Turiştii trebuie să mănânce bulz în Maramureş, nu pate de foi gras

0
 
Turiştii care vin în Maramureş trebuie să se bucure de specificul arhitecturii locale şi de mâncăruri tradiţionale, şi nu să găsească aici aceleaşi mâncăruri sau unele cu specific internaţional, a declarat prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, în urma vizitei la Conacul Teleky din comuna Satulung.
 
"La pensiunile agroturistice din Maramureş, se mănâncă mai degrabă un bulz decât pate de foi gras. Dacă vrea cineva pate de foi gras, se duce la Paris", a spus premierul Tăriceanu.
 
El a făcut încă o dată apel la respectarea unor norme arhitecturale în ceea ce priveşte construcţiile din regiunile specifice, cu tradiţie, ale României, precum Maramureşul. În acest context, Tăriceanu le-a spus autorităţilor locale să pună puţină ordine în modul în care se construieşte, astfel încât să fie respectat specificul zonei.
 
"Nu are sens să vă bateţi cu hotelurile şi bucătăria internaţională, folosiţi specificul local, pentru că acesta este atuul pe care îl aveţi", i-a îndemnat şeful Executivului pe maramureşeni.
 
Premierul a amintit că există fonduri europene importante pentru dezvoltarea agroturismului şi a subliniat că genul acesta de turism trebuie să se adreseze atât românilor, cât şi străinilor.
 

"România nu este România infracţiunilor pe care le fac câţiva în Italia, aceasta este România adevărată", a spus premierul referindu-se la regiuni istorice precum cea a Maramureşului.
 
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Cornelia Harabagiu, le-a explicat deţinătorilor de pensiuni că există 500 de milioane de euro fonduri europene pentru dezvoltarea pensiunilor rurale şi agroturistice, subvenţia în acest fiind până la 50% pentru pensiunile rurale şi 70% pentru pensiunile agroturistice.
 
Premierul Tăriceanu a vizitat, la Satulung, Conacul Teleky, achiziţionat în 2002 de omul de afaceri Mircea Mărieş, după ce acesta fusese transformat de comunişti în IAS şi ajunsese aproape o ruină.
 
Locuitorii din zonă ştiu că omul de afaceri a achiziţionat la data respectivă castelul cu aproximativ 1,3 miliarde de lei vechi, iar în prezent l-a restaurat aproape în întregime, urmând să-l transforme într-un complex hotelier. Omul de afaceri i-a explicat premierului Tăriceanu că intenţionează să realizeze un complex hotelier de excepţie pentru zona Transilvaniei, urmând ca o firmă din Londra să construiască aici un teren de golf, iar turiştilor să le fie oferită posibilitatea de a juca tenis, de a face echitaţie sau de a pescui.
 
Sătenii îşi amintesc că fosta proprietară a conacului, baroana Teleky, a avut două fiice, care s-au stabilit în Suedia, dar nu ştiu ca ele să fi revendicat castelul, cumpărat în cele din urmă de omul de afaceri maramureşan de la Consiliul Judeţean Maramureş.
 
Conacul a fost transferat în proprietatea statului român la câţiva ani de la Marea Unire din 1918, drept impozit plătit de familia Teleky pentru proprietăţile deţinute în Transilvania.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.