Vosganian afirmă că reducerea taxelor nu va ieftini benzina

 
România nu are în vedere reducerea nivelului taxelor pe carburanţi, deoarece această măsură nu garantează o scădere a preţurilor la pompă, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, citat de AFP.
"În România, taxele sunt deja la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, adică 33 eurocenţi pe litru", a precizat Vosganian. "Am întrebat companiile care exploatează zăcămintele locale cum este posibil ca Franţa, care nu are o picătură de petrol, să vândă benzina la un preţ inferior faţă de România", a adăugat Vosganian.
 
Conform acestuia, România a făcut o "eroare" vânzând zăcămintele de petrol ale ţării unei singure companii, cu ocazia preluării Petrom de către grupul austriac OMV, în 2004, "fără a solicita o garanţie asupra evoluţiei preţurilor carburanţilor".
 
La jumătatea acestei luni, Vosganian afirma că benzina şi motorina comercializate în România sunt mai scumpe decât în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Ungaria sau Polonia, dacă din preţ se scad taxele şi accizele.
 
În opinia oficialului MEF, "profiturile rezultate în urma scumpirii benzinei cu 1.200 ROL sunt record pe spinarea cetăţenilor români. Aş vrea ca recordul să fie rezultatul unor explorări la mare adâncime, al unei eficienţe a distribuţiei şi nu rezultatul creşterilor de preţuri", a subliniat Vosganian la vremea respectivă.
 
Ministrul Economiei consideră că societăţile petroliere nu trebuie să-şi majoreze profitul prin creşteri de preţuri motivate prin scumpirea petrolului pe piaţa internaţională, întrucât acestea comercializează şi produse petroliere de producţie internă.
 
Pe de altă parte, reprezentanţii Petrom au afirmat că politica de preţuri a companiei este similară cu cea practicată în ţările europene şi reflectă competiţia de pe piaţă, iar orice intervenţie administrativă este anticoncurenţială.
 
La rândul lor, reprezentanţii Rompetrol au afirmat că România depinde de importurile de ţiţei, iar preţul carburanţilor este strâns legat de evoluţia preţului petrolului pe piaţa internaţională, întrucât producţia internă acoperă doar 40-45% din consumurile interne.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.