145 de blocuri vor fi reabilitate termic în acest an

 
Lucrările de reabilitare termică a 145 de blocuri la nivel naţional se află în prezent în execuţie şi vor fi finalizate în acest an, din totalul de 693 de imobile înscrise în programul naţional de reabilitare termică a locuinţelor, a declarat directorul din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), Gina Petrescu, în cadrul unui seminar pe această temă.
 
"În prezent, sunt înscrise în program 693 de locuinţe, din care au fost auditate 684, iar pentru un număr de 435 a fost realizat studiul de fezabilitate. Proiectele tehnice au fost realizate pentru 372 de blocuri", a arătat Petrescu.
 
Potrivit acesteia, anul trecut reabilitarea termică a fost finalizată pentru un număr de 14 blocuri, în oraşele Buzău, Medgidia, Moldova Nouă, Ploieşti, Topoloveni, Miercurea Ciuc, Piatra Neamţ, Târgovişte, Târgu Mureş şi Bucureşti (sectorul 6).
 
Cele 145 de blocuri care vor fi reabilitate termic în acest an sunt din Oradea, Ploieşti, Târgovişte, Bacău, Piatra Neamţ, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Bucureşti (sectorul 2).
 

Programul de reabilitate termică a locuinţelor a fost demarat în 2005 şi se adresează locuitorilor din blocurile construite înainte de 1990.
 
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, Emilia Mladin, prezentă la seminar, a arătat că, din totalul blocurilor existente în România, circa 95% din acestea necesită lucrări de reabilitare termică.
 
Potrivit acestui program, costurile auditului şi ale proiectării lucrărilor de reabilitare sunt suportate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, în timp ce execuţia este finanţată în proporţie de 34% de acest minister, 33% de autorităţile locale şi 33% de asociaţia de proprietari.
 
Gina Petrescu a adăugat că MDLPL are în vedere modificarea legislaţiei ce reglementează acest program, astfel încât, în cazul în care auditul şi proiectarea sunt realizate, iar asociaţia de proprietari nu mai continuă reabilitarea termică a imobilului, locatarii vor trebui să returneze contravaloarea auditului şi proiectării către minister.
 
În urmă cu o lună, secretarul de stat din MDLPL, Horia Irimia, declara că ministerul a alocat pentru acest an 25 de milioane de lei programului de reabilitare termică a locuinţelor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.