Biroul unui angajat român, de 3 ori mai mic decât în Olanda

 
Un angajat român beneficiază de un spaţiu de 7-8 metri pătraţi la birou, faţă de 20 mp de care beneficiază un salariat olandez, a declarat la Forumul imobiliar Realty, Gijs Klomp, Managing Director ING RE Investment Management.
 
La acelaşi forum, vorbitorii au arătat că Bucureştiul dispune de doar 900.000 mp spaţii de birouri, faţă de peste două milioane de metri pătraţi de care dispune în acest sens Varşovia sau de 1,8 milioane mp spaţii de birouri în Praga.
 

În Bucureşti, rata de neocupare a birourilor este de 2%, faţă de Budapesta, care are o rată de neocupare a birourilor de 12%. În Capitala României, tariful mediu de închiriere a spaţiilor de birouri este de 22 euro/mp, la fel ca în Budapesta sau Praga, dar sub Varşovia, a precizat Costel Florea, directorul departamentului Capital Markets de la Cushman&Wakefield Activ Consulting. Spaţiile de birouri sunt concentrate, în Bucureşti, în zonele de nord, respectiv centrală.
 
Florea a precizat că lider al spaţiilor de birouri este, în prezent, Piaţa Victoriei, cu 100.000 mp. O zonă cu potenţial este considerată Barbu Văcărescu-Floreasca, un avantaj al acesteia fiind accesul la transportul public. În schimb, în Pipera-Tunari, zonă aflată în plină dezvoltare din punct de vedere al pieţei birourilor, există pericolul, potrivit participanţilor la Realty, ca închirierile să se blocheze, din cauza infrastructurii deficitare. În orele de vârf, a menţionat vorbitorul, este nevoie de 30 de minute pentru a traversa o intersecţie în Pipera.
 
Florea a apreciat că, în Bucureşti, în următorii trei-patru ani, vor fi 1,5-1,7 milioane mp spaţii de birouri, revenindu-i unui salariat, la serviciu, 12-15 mp spaţiu de birouri.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.