„Net City” blochează acordarea autorizaţiilor de construcţie pentru operatorii de cablu

 
Proiectul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) privind realizarea unei reţele metropolitane de telecomunicaţii – Net City – este doar o modalitate de a bloca acordarea autorizaţiilor de construcţie pentru operatorii de cablu, a declarat preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), Radu Petric.
 
"Deşi am câştigat în instanţă şi avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă vizavi de decizia consiliului local de a nu amplasa reţea decât în subteran, începând cu mai 2008, tot nu primim autorizaţii şi nu sunt respectate termenele legale. De aceea vom deschide procese pe măsură ce vom primi răspunsurile negative legate de aceste autorizaţii", a spus Petric.
 
În prezent, la Primărie există peste 100 dosare de solicitări de autorizaţii de amplasare a cablurilor, fie subterană, fie aeriană.
 
Petric a precizat că proiectul Net City este doar o încercare de a transforma într-un monopol domeniul public.
 
"Dacă se dorea amplasarea numai în subteran a cablurilor operatorilor atunci MCTI şi ANRCTI, singurele instituţii abilitate în domeniul comunicaţiilor, trebuiau solicitate să elaboreze un standard pentru lucrări subterane în comunicaţii pe raza oraşelor şi numai în baza acestuia să se facă nişte reguli de acces la domeniul public, adică nişte condiţii economice rezonabile – concesiuni pe termen suficient de lung – pentru a realiza aceste investiţii", a explicat preşedintele ACC.
 
Reprezentantul cabliştilor a afirmat că proiectul Net City, de când a fost anunţat, în mai 2006, nu reprezintă decât "câteva declaraţii politice şi verbale".
 
"Net City nu are un studiu de fezabiliate, nici măcar calcule economice minimale din care să reiasă tariful de închiriere pe care vor să îl plătim prin conectare la reţea. Dacă vom fi forţaţi să absorbim asemenea costuri într-un proiect ca Net City, în câţiva ani preţul serviciilor prin cablu va creşte considerabil, mai ales că va exista şi o concurenţă directă cu alte tehnologii, care nu sunt dependente de accesul la domeniul public", a mai adăugat Radu Petric. La ora actuală, în România, media tarifelor la serviciile de cablu este cea mai mică din UE, de circa 5 euro/lună, în timp ce în UE media este de 12 euro.
 

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au aprobat contractul de concesiune a lucrărilor publice pentru reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei pentru telecomunicaţii către UTI Systems, deşi încă nu a fost semnat acest contract. Preşedintele ACC a precizat că, în anumite zone din Bucureşti, construcţia acestei reţele a demarat deşi nu au fost stabilite nici un fel de condiţii tehnice generale de construcţie a canalizaţiei pentru fibra optică, de racordare la fiecare clădire din Bucureşti, dar nici costurile proiectului şi ale chiriei percepute firmelor de telecomunicaţii. "Au fost făcuţi 35 de kilometri de canalizaţie subterană, la un cost estimat de 30.000 şi 80.000 de euro pe kilometru. Acest cost este mult peste preţul real pe care orice companie l-ar plăti efectiv pentru a realiza propria canalizaţie subterană", a mai subliniat preşedintele ACC.
 
ACC susţine realizarea unei canalizaţii subterane pentru reţele de telecomunicaţii pentru a rezolva problema amplasării, dar numai în condiţiile în care Primăria oferă condiţii economice de acces atractive şi justificate economic pentru operatorii de cablu.
 
Potrivit proiectului Net City, componenţa reţelei metropolitane este formată dintr-o magistrală de 47 de km, o reţea de distribuţie de 700 km şi branşamente de 1.000 de km, costurile fiind estimate la peste 200 milioane euro.
 
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a anunţat că nu va tolera formarea unui nou monopol, nici chiar în condiţiile în care acesta va fi unul subteran.
 
Primăria Capitalei va formula şi o cerere de revizuire a deciziei Curţii de Apel prin care s-a hotărât ca operatorii de cablu să nu îngroape cablurile reţelelor de comunicaţii, dar va supune dezbaterii consilierilor municipali un nou proiect de hotărâre pentru Net City, care va ţine seama de această ultimă decizie a Curţii de Apel.
 
Potrivit municipalităţii, în prezent orice operator de servicii de comunicaţii electronice poate să instaleze reţele subterane pe proprietate publică în urma obţinerii autorizaţiei de construire.
 
"Din păcate, peste 90% din reţelele de telecomunicaţii sunt «pozate» aerian, fiind fixate pe stâlpii de iluminat ai societăţilor Luxten şi Electrica, pe stâlpii RATB, prin canalizaţiile unor societăţi (RATB, RADET, Romtelecom, Metrorex etc.), pe faţada clădirilor, prin copaci, fără acordul proprietarilor. Operatorii de reţele nu plătesc nici o taxă de ocupare a domeniului public, plătind doar o taxă proprietarului de suport. Din informaţiile pe care le deţinem şi verificările pe teren, proprietarii de reţele de comunicaţii electronice plătesc doar 1% din costul real de utilizare a «suportului»", preciza Primăria Capitalei.
 
Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu a atacat în contencios administrativ hotărârea CGMB 105/2006 care reglementează proiectul Net City privind dezvoltarea reţelei metropolitane de fibră optică a Capitalei.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.