Preţurile la alimente vor rămâne la un nivel ridicat până în 2017

 
Creşterea explozivă a preţurilor la produse alimentare pe piaţa mondială va încetini în următorii ani, însă, chiar dacă preţurile vor fi mai mici decât în prezent, se vor situa peste media înregistrată în ultimii zece ani, se arată într-un raport comun dat publicităţii de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
 
Potrivit acestui studiu, comparativ cu preţul mediu înregistrat între 1998 şi 2007, estimările de preţuri pentru perioada 2008-2017 indică o majorare de aproximativ 20% în cazul cărnii de vită şi de porc, o majorare de 30% pentru zahărul brut şi zahărul alb, o majorare cuprinsă între 40 şi 60% pentru grâu, porumb şi lapte pudră. O creştere de 80 de procente este prognozată în cazul uleiului vegetal şi o creştere de 60 de procente a preţurilor la unt.

 
OECD şi FAO susţin că recentele majorări de preţuri se datorează, în parte, influenţei factorilor tranzitorii, precum condiţiile meteo nefavorabile, astfel că este posibil ca în viitor preţurile să scadă gradual. Cu toate acestea, "există motive solide să credem că în prezent există şi factori permanenţi care vor menţine preţurile medii la un nivel mai mare decât cel înregistrat în trecut şi, pe termen lung, vor reduce scăderea preţurilor în termeni reali", avertizează OECD/FAO.
 
Studiul elaborat de cele două organizaţii internaţionale se înscrie într-un context marcat de incertitudini referitoare la securitatea alimentară, mai multor revolte având loc în acest an în Africa, Caraibe şi Asia.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.