Cifra de afaceri din industrie va creşte cu 10,4%

 
Cifra de afaceri din industrie va creşte cu 10,4% în cel de-al doilea trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, majorare ce urmează după nivelul mai redus de creştere înregistrat la nivelul trimestrului I, conform anchetelor de conjunctură realizate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).
 
În primul semestru al anului curent faţă de perioada ianuarie – iunie 2007, se anticipează o creştere de circa 5,6% a volumului cifrei de afaceri în industrie.
 
Agenţii economici preconizează, pentru perioada aprilie – iunie, o revigorare a industriilor pentru care volumul cifrei de afaceri a înregistrat valori negative în prima perioadă a anului. Este vorba despre domeniul mijloacelor de transport neincluse la cele rutiere, care va înregistra o creştere de 20,6% în trimestrul al doilea, construcţiile metalice şi produsele din metal vor creşte cu 14,4%, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn, cu 5,4%, industria alimentară şi cea a băuturilor, cu 4,2%, industria articolelor de îmbrăcăminte, cu 4,1%.
 
Pentru ramura pielărie şi încălţăminte CNP a estimat o reducere a trendului descendent, astfel încât aceasta se va diminua cu 9,1% în trimestrul II.
 
La nivelul primului trimestru al anului curent s-a înregistrat o uşoară creştere a volumului cifrei de afaceri în industrie, de 1,2%, faţă de o majorare mult mai amplă, de 7,5%, estimată în ancheta CNP anterioară. Diferenţele provin dintr-o evoluţie mult mai modestă atât pe piaţa internă, unde s-a înregistrat o diminuare a cifrei de afaceri, cât şi pe piaţa externă, unde creşterea a fost cu circa şase puncte procentuale sub estimările agenţilor economici.
 
În acest sens, sunt de remarcat unele ramuri unde previziunile conform sondajului au fost mult mai optimiste faţă de realizările statistice. Este vorba despre pielărie şi încălţăminte, care au scăzut cu 29,5%, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn, cu 27,9%, articole de îmbrăcăminte, cu 18,5%, construcţii metalice şi produse din metal – minus 17,7%, mijloace de transport neincluse la cele rutiere – minus 15,5%, celuloză, hârtie şi produse din hârtie – minus 13,3%, alimentară şi băuturi – minus 9,1%.
 
Conform estimărilor agenţilor economici, în trimestrul II al anului 2008, cifra de afaceri a producţiei destinate pieţei interne se prevede să crească, faţă de perioada similară, într-un ritm caracteristic perioadei de analiză, şi anume 9,1%. Astfel, la nivel de semestru, cifra de afaceri pentru producţia pe piaţa internă este posibil să se majoreze cu 3,2%, arată CNP.
 
Cifra de afaceri pentru producţia industrială livrată pe piaţa internă a înregistrat la nivelul primului trimestru din 2008, comparativ cu trimestrul similar din anul anterior, o reducere de 2,1%.
 
În ceea ce priveşte volumul cifrei de afaceri pe piaţa internă, s-au înregistrat dinamici negative pentru pielărie şi încălţăminte – 49,5%, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn – 33,9%, mobilier şi alte activităţi industriale neclasificate – 23,6%.
 
La nivelul celui de-al doilea trimestru al anului 2008 a fost estimată o creştere de 12,2% a volumului cifrei de afaceri pe piaţa internă, comparativ cu perioada similară a anului anterior.

 
Raportat la rezultatele din primul semestru din I 2007, se poate estima o creştere a cifrei de afaceri pentru piaţa externă în primele şase luni ale anului curent cu 10,6%.
 
Evoluţia cifrei de afaceri externe este în concordanţă şi cu evoluţia exportului pe ramuri ale industriei, care este estimată a se majora în aceeaşi perioadă cu 13%, arată CNP.
 
Cifra de afaceri pentru producţia livrată pe piaţa externă, la nivelul primului trimestru din 2008 s-a majorat cu 9%, situându-se sub estimările anterioare ale agenţilor economici.
 
Reduceri importante în primele luni ale anului a volumului cifrei de afaceri pe piaţa externă s-au înregistrat de către ramurile celuloză, hârtie şi produse din hârtie, cu 27,2%, mijloace de transport neincluse la cele rutiere, cu 24,7%, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, cu 17,8%, substanţe şi produse chimice – 15,5%, pielărie şi încălţăminte – 9,5%.
 
Pentru trimestrul doi al anului 2008 se prognozează că stocurile de produse finite vor înregistra o reducere de circa trei%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
În comparaţie cu primul semestru din 2007, în perioada ianuarie – iunie a anului curent stocurile de produse finite din industrie vor fi în scădere cu 0,6%. În primul trimestru al anului curent, nivelul stocurilor de produse finite a înregistrat o creştere de 3,2%, comparativ cu perioada similară.
 
Creditele din sectorul industrial vor înregistra o creşte de 1,4%
 
Volumul creditelor acordate agenţilor economici din industrie va înregistra la nivelul trimestrului al doilea al acestui an o creştere cu circa 1,4% comparativ cu primele trei luni ale anului, conform anchetelor de conjunctură realizate de Comisia Naţională de Prognoză pe un eşantion de agenţi economici reprezentativi din toate judeţele ţării şi toate ramurile industriale.
În ceea ce priveşte creditele restante, se estimează că acestea vor înregistra o creştere de 0,6% faţă de trimestrul anterior.
 
Această evoluţie se aştepată să conducă la o relativă menţinere a ponderii creditelor restante în volumul creditelor totale, atât comparativ cu nivelul acestora în perioada ianuarie-martie 2008, cât şi cu perioada similară din 2007.
 
În trimestrul II ponderea creditelor restante în total credite va fi 0,604%, comparativ cu 0,608% în perioada similară din 2007 şi 0,609% în perioada ianuarie-martie 2008.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.