EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

IBM a lansat în România o nouă generaţie Power Systems

 
IBM a prezentat (marţi, 3 iunie 2008) noua generaţie de servere Power Systems, care, potrivit companiei, pe lângă performanţele de excepţie, asigură o reducere considerabilă a consumului de energie, comparativ cu sistemele precedente din aceeaşi familie de servere.
 
Noile modele de vârf din gama Power Systems includ cel mai rapid server Unix din lume şi un supercomputer răcit cu apă, în cadrul noii linii unitare de servere pentru platformele IBM Systems i şi p, a informat compania.
 
Noile sisteme IBM Power Systems se bazează pe tehnologia de virtualizare IBM, PowerVM, ce oferă posibilitatea de a economisi energie prin reducerea costurilor de operare şi administrare a sistemelor IBM. Tehnologia, potrivit IBM România, asigură o creştere a performanţei sistemului, oferind beneficiarilor trecerea la un viitor şi performant centru de date. Power 595 suportă până la 4 TB (terabytes) de memorie, de două ori mai mult faţă de alte sisteme din aceeaşi clasă.
 
Noul sistem Unix foloseşte cel mai puternic microprocesor din lume, Power6, cu un record de viteză de 5 GHz. Tehnologia Power6 EnergyScale oferă capabilităţi de planificare eficientă, reduceri de consum energetic, implicit reduceri de costuri. IBM precizează că noua tehnologie poate creşte eficienţa energetică pentru utilizatori cu până la 25%.
 
"Noul supercomputer a fost conceput de IBM pentru a ajuta utilizatorii să rezolve câteva dintre cele mai importante probleme ale omenirii, în domenii cum ar fi energia, aeronautica, gestionarea resurselor, zăcămintelor şi modelarea meteorologică", a declarat, într-o conferinţă de presă, Bogdan Constantinescu, STG Manager IBM România.
 
Noul sistem foloseşte o soluţie unică de răcire cu apă în interiorul rackului, iar cu cele 448 de nuclee de procesor instalate într-un rack oferă aproape de cinci ori performanţa şi de aproape trei ori eficienţa energetică ale predecesorului său, supercomputerul p575, ce avea integrat procesorul IBM Powers5+.
 
Noua generaţie Power Systems cuprinde şi o linie unitară de servere, asigurând o singură platformă pentru clienţii care utilizează IBM Systems i şi p. Noile servere IBM Power Systems încorporează cele mai performante procesoare Power6, suportând sisteme de operare precum Unix, Linux şi i, toate în acelaşi timp, pe un singur sistem de servere.
 
"Oferim clienţilor posibilitatea să folosească aceeaşi platformă. Înainte aveam în casă pick-up, magnetofon şi casetofon. Acum ascultăm muzică la MP3, care a unificat totul", a descris, plastic, Constantinescu, noua platformă.
 
"Ne adresăm atât clienţilor mici, cât şi celor mari, având servere de la dimensiunile unui PC până la cele ale unui dulap", a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, Gabriel Ciucu, Business Systems Leader în CEMAAS.
 
Referindu-se la costuri, Ciucu recomandă potenţialilor beneficiari să ia în calcul costurile indirecte ale unui sistem, cele legate de hardware, software, de utilizare şi de exploatare. În aceste condiţii, costul de achiziţie va fi 10-15%, a precizat Ciucu. El a spus că, la alte sisteme, de aceeaşi clasă, costul energiei utilizate ajunge, în trei ani, la de opt ori costul achiziţiei.
 
Reprezentanţii IBM România au menţionat că, până la sfârşitul anului, va fi pus la dispoziţia partenerilor un al doilea laborator IBM în ţară, centru de excelenţă, după cel de la Universitatea Politehnică. Sute de specialişti, în special tineri, dezvoltă în ţară, sub marca IBM, software pentru clienţi din România sau din alte ţări, iar procesul de selecţie în rândul tinerilor continuă, a mai spus Gabriel Cucu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata