EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(-0.24%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

Bărbaţii stângaci câştigă mai mult, dar sunt mai predispuşi la alcoolism şi schizofrenie

 
Bărbaţii stângaci sunt mai talentaţi decât cei dreptaci, asimilează mult mai bine informaţiile, devin mai frecvent specialişti de înaltă clasă şi câştigă cu 13-21% mai mult decât dreptacii, relevă cercetători din cadrul Universităţii Naţionale a Austriei. Este adevărat că studiul austriecilor dezvăluie şi un revers: se pare că tocmai stângacii îngroaşă cel mai adesea rândurile schizofrenicilor şi alcoolicilor. Specialiştii ruşi consideră că experţii occidentali simplifică prea mult lucrurile.
 
După ce în Occident s-a decis că "nu te poţi pune cu natura" şi că stângacii nu ar trebui obligaţi să scrie cu dreapta, numărul acestora a început să crească în mod stabil. Potrivit statisticilor, în prezent cu mâna stângă scriu circa 10% din locuitorii planetei. Alţi 50% sunt stângaci cu elemente de dreptaci şi dreptaci cu elemente de stângaci. Spre deosebire de ţările occidentale, în Rusia se consideră că dreptacii au o viaţă mai uşoară şi că oamenii nu ar trebui să iasă în evidenţă, notează cotidianul Novâie Izvestia.
 
Potrivit unui grup de cercetători din cadrul Universităţii Naţionale a Austriei, stângacii pot prelucra volume mai mari de informaţie decât dreptacii. Monitorizând desfăşurarea unor jocuri pe calculator, cercetătorii au ajuns la concluzia că stângacii joacă mai bine decât dreptacii, deoarece analizează într-un ritm mult mai rapid situaţia în curs şi reacţionează într-un mod mai adecvat. În opinia cercetătorilor, astfel de oameni performează ca piloţi sau şoferi.
 
De altfel, nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă vorbesc despre superioritatea stângacilor în faţa dreptacilor. Astfel, experţi ai Biroului Naţional de Studii Economice al SUA au descoperit că absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior care au mai dezvoltată mâna stângă câştigă cu 13-21% mai mult decât colegii lor dreptaci. Totuşi, această tendinţă se manifestă doar în cazul bărbaţilor: femeile stângace şi cele dreptace demonstrează rezultate identice.
 
De asemenea, cercetătorii au stabilit că stângacii devin mai frecvent decât dreptacii specialişti de înaltă clasă: 53% comparativ cu 38%. Printre stângaci sunt mulţi pictori şi muzicieni. Caracterul exclusiv al bărbaţilor stângaci îl demonstrează biografiile unor mari personalităţi ale istoriei: Michelangelo, Mark Twain, Paul McCartney, Charlie Chaplin, Isaac Newton, Albert Einstein.
 
Este adevărat că rezultatele cercetărilor s-au dovedit neunitare: oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că stângacii sunt predispuşi mai mult decât dreptacii la schizofrenie şi alcoolism.
 
Specialiştii ruşi au o atitudine sceptică faţă de studiile colegilor occidentali. "Asemenea concluzii sunt cel puţin superficiale", a declarat pentru Novâie Izvestia psihoterapeutul Pavel Ponomarev. "Pe de o parte, pentru activitatea mânii stângi este responsabilă emisfera dreaptă a creierului, care formează procesele de creaţie. La stângaci această emisferă este dezvoltată mai bine. Tocmai plecând de la aceasta, cercetătorii au ajuns la concluzia că stângacii sunt buni la capitolul ştiinţă şi artă. Însă, dezvoltarea talentului este influenţată de o mulţime de factori ereditari, culturali şi sociali. Tocmai ele au o influenţă dominantă asupra talentului", consideră Ponomarev.
 
De asemenea, oamenii de ştiinţă ruşi subliniază că, în cazul în care emisfera dreaptă ar fi exercitat o influenţă majoră asupra destinului uman, acest lucru s-ar fi manifestat nu doar în cazul bărbaţilor, ci şi în cel al femeilor.
 
"Nu se poate nega că evoluţia unor boli psihice începe din emisfera dreaptă", explică preşedintele Asociaţiei independente de psihiatrie a Rusiei, Iuri Savenko. "Dacă omul este stângaci, imaginea bolii s-ar putea modifica uşor. Însă, acest factor nu este atât de important pentru a trage nişte concluzii atât de îndrăzneţe precum cercetătorii occidentali. Cu atât mai ciudat este să auzim că printre stângaci sunt mai mulţi schizofrenici. În dezvoltarea acestei boli un factor determinant îi constituie cel ereditar", conchide Savenko, citat în final de ziarul rus.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata