CFR va plati lunar peste 66 milioane de lei pentru a-si achita datoriile catre furnizori

 
CFR SA va plati lunar circa 66,6 milioane de lei pentru a-si achita datoriile catre furnizorii de energie, in urma unui protocol incheiat in luna iulie intre cele doua parti, potrivit datelor remise de Ministerul Transporturilor. CFR SA a incheiat un protocol care prevede plata lunara, in perioada iulie 2008 – iulie 2009, a datoriilor in valoare totala de aproximativ 800 milioane de lei catre furnizori. O parte din suma va veni de la CFR Calatori, care va plati circa 300 milioane de lei, sub forma de taxa pentru utilizarea infrastructurii catre administratorul acesteia, CFR SA.
 
„Noi am achitat deja 190 de milioane de lei, suma aferenta pentru plata datoriilor in lunile iulie si august”, a precizat directorul general CFR Calatori, Alexandru Noaptes. CFR SA vrea sa obtina o parte din suma prin vânzarea unor terenuri ale companiei din Bucuresti si Ploiesti, operatiune prin care institutia spera sa obtina alte 300 de milioane desi pâna acum nu s-a prezentat nimeni la cele patru licitatii organizate. Cele 4,1 hectare sunt situate in cartierul Militari, in apropiere de hipermarketul Cora, si in apropiere de statia Ploiesti Sud.

 
În Militari, licitatia pentru terenul respectiv, cu o suprafata de 3,88 hectare, va porni de la un pret de 1.068 de euro pe metru patrat, potrivit evaluatorului angajat de CFR SA. Pentru terenul din Ploiesti, cu o lungime de 0,24 hectare, pretul de pornire la licitatie va fi de 219 euro pe metru patrat. Reprezentantii industriei feroviare sustin ca, in cazul in care CFR SA nu va achita sumele lunare, societatea ar putea intra in faliment, urmând ca debitorii sa puna sechestru pe bunurile societatii.
 
„Problema este ce se va intâmpla dupa ce CFR Calatori va plati taxa de utilizare a infrastructurii, daca CFR SA nu va mai avea bani. Atunci este posibil ca CFR sa intre in faliment. Din pacate, calea ferata din România continua sa fie sub-finantata si asta afecteaza siguranta circulatiei”, a spus Stefan Roseanu, secretar general al Asociatiei Industriei Feroviare din România (AIF).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.