Emigrantii bulgari din Spania s-ar reintoarce in tara pentru un salariu de peste 1000 de dolari

 
Aproximativ 28% din bulgarii care lucreaza in Spania s-ar reintoarce in tara daca ar primi un salariu de 1.500 de leva (aproximativ 1.127 dolari) si 60% din emigrantii bulgari nu lucreaza in domeniul lor profesional, conform unui studiu realizat de autoritatile bulgare, transmite News.bg. Jumatate din participantii la studiu au un nivel ridicat de educatie, dar au acceptat in Spania slujbe cu un nivel redus de calificare.
 
Angajatorii bulgari sunt interesati sa angajeze persoane care se intorc din Spania deoarece ei prefera specialistii, care sunt o raritate pe piata muncii din Bulgaria. La Madrid va fi organizat in luna noiembrie un târg de locuri de munca unde angajatorii bulgari si emigrantii vor negocia direct locurile de munca din Bulgaria. În România, Marian Petru Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Român (UNPR) a afirmat recent ca dublarea salariilor din constructii si oportunitatile de afaceri de pe piata româneasca ar putea aduce in tara un sfert din muncitorii români din Spania si Italia in urmatorii ani.

 
Presedintele UNPR a mai spus ca in momentul de fata România inregistreaza un deficit de 500.000 de muncitori calificati si ca la nivel european se incearca o fluidizare a fortei de munca din constructii. El spune ca daca pâna acum Italia si Spania au avut nevoie de muncitori in constructii, acum Polonia, România si Bulgaria vor avea nevoie de acesti muncitori. În prezent, in constructii in Spania lucreaza circa 80.000 -100.000 de români.
 
Scaderea pietei constructiilor si a investitiilor de pe piata imobliara, deci reducerea locurilor de munca, ar putea aduce circa un sfert din muncitorii români acasa in urmatorii doi-trei ani. Oficial, salariul mediu net in constructii a fost anul trecut de 263 de euro, in crestere cu 30% fata de 2006. Cu toate acestea, constructiile sunt domeniul cu cel mai mare grad de munca la negru, astfel incât salariul real este mult mai mare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.