Numarul apartamentelor si caselor livrate anual in Bucuresti se va tripla in urmatorii 3 ani (studiu)

 
Numarul apartamentelor si caselor livrate anual in Bucuresti se va tripla in urmatorii 3 ani, de la 2.500 in 2007, la aproximativ 6.000 – 8.000 de apartamente si case in perioada 2008 – 2010, potrivit unui studiu privind piata rezidentiala bucuresteana, realizat de compania de consultanta poloneza REAS. La sfârsitul lunii iulie 2008, REAS a finalizat o analiza a pietei rezidentiale primare din Bucuresti, ce a vizat aproximativ 220 de proiecte rezidentiale, din care 180 au reprezentat esantionul de piata multifamiliala in diverse etape ale evolutiei de dezvoltare, de la proiecte aflate inca in faza de planificare la proiecte aproape finalizate.
 
Doar in Bucuresti au fost livrate putin peste 2500 de apartamente si case in 2007, ceea ce nu reprezinta mult, având in vedere intinderea considerabila a orasului si cererea relativ ridicata, se precizeaza in comunicat. În Varsovia, de exemplu, similara Bucurestiului ca marime, in 2007 au fost livrate 15.700 de apartamente si un numar de 16.200 sunt planificate pentru livrare in 2008. Situatia este diferita având in vedere oferta actuala de locuinte scoase deja la vânzare, programate a fi finalizate intre anii 2008 si 2010, potrivit careia se poate anticipa un nivel de livrare anual de 6.000 – 8.000 de apartamente in urmatorii ani.
 
Studiul a reliefat o tendinta semnificativa de suburbanizare ce merita observata in oferta de pe piata, rezultata in urma deficitului de teren construibil in intravilan, precum si in urma interesului ridicat al cumparatorilor locali pentru locuinte in afara orasului. În 2007, in judetul Ilfov care inconjura orasul Bucuresti, au fost livrate cu peste 60% mai multe apartamente decât in capitala României. Activitatea de constructie s-a axat pe zona suburbana a orasului, cu o predominanta clara pentru locatiile din nordul Capitalei, cum ar fi Pipera, Voluntari, Buftea, Otopeni, Corbeanca.

 
Studiul REAS indica o adâncire clara a segmentarii pietei si o largire a ofertei rezidentiale ce vizeaza potentiali cumparatori din clasa de mijloc. Unitatile cu doua sau trei camere predomina in prezent in ofertele dezvoltatorilor. Doar 48.000 apartamente au fost livrate in Bucuresti din 1990, insemnând, in medie, 2.600 de unitati noi in fiecare an. În acelasi timp, anual sunt incheiate circa 15.000 de casatorii. Acest lucru, adaugat la deficitul actual de locuinte masurat dupa surplusul semnificativ al numarului de familii fata de stocul de locuinte existent, indica faptul ca cererea generala este extrem de ridicata si la fel de ridicat se anunta si potentialul pe termen lung al acesteia.
 
Conform datelor Bancii Nationale a României, citate in comunicat, piata creditelor imobiliare din România este dominata de Bucuresti, care reprezinta nu mai putin de 42% din valoarea totala a creditelor imobiliare acordate in România. Preturile solicitate in prezent pe piata rezidentiala din Bucuresti variaza extrem de mult. Proiecte cu preturi brute medii mai mici de 1.000 de euro pe metru patrat sunt greu de gasit in interiorul limitelor administrative ale orasului si marea majoritate a locuintelor oferite in prezent sunt vândute la mai putin de 2.200 euro pe metru patrat.
 
Cel mai mare grup de proiecte oferite in prezent au preturi cuprinse intre 1.200 si 1.800 euro pe metru patrat, in functie de clasa si locatia proiectului, si doar acest segment de piata vizeaza clientela din clasa de mijloc. Preturile din segmentul de lux incep de la aproximativ 2.000 de pe metru patrat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.