Peste 50% din salariatii Oltchim au devenit actionari la Oltchim MBO

 
Peste 2.000 de angajati ai Oltchim SA – mai mult de jumatate din numarul total de salariati – au subscris deja pentru a deveni actionari la nou infiintata SC Oltchim MBO in urma unui proces de subscriere decis de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim MBO in data de 24 august 2008, informeaza un comunicat al companiei. Astfel, in mai putin de o saptamâna de la deschiderea subscrierii, varsamintele la capitalul social al societatii Oltchim MBO au crescut de la 100.000 lei la 210.000 lei.
 
Potrivit Oltchim, atât cei care au participat deja la procesul majorarii de capital al Oltchim MBO, cât si aceia care nu au subscris inca, vor putea realiza in continuare subscrieri pâna la data de 25 octombrie 2008. Majorarea capitalului social al societatii se realizeaza printr-o emisiune preferentiala de 719.000 actiuni, cu o valoare nominala de 100 lei fiecare. Valoarea minima a subscrierii este de 400 lei, corespunzator unui numar minim de patru actiuni.
 
Conform hotarârii Adunarii Generale a Actionarilor, actionarii fondatori renunta la dreptul de preferinta, iar procesul de subscriere se adreseaza exclusiv actionarilor existenti ai Oltchim MBO SA si salariatilor Oltchim SA. „Toti actionarii fondatori ai Oltchim MBO au decis cu unanimitate de voturi majorarea capitalului social cu drept exclusiv de subscriere pentru angajatii Oltchim SA.
 

Salariatii combinatului sunt primii interesati in modernizarea si dezvoltarea lui si este deci firesc si legitim sa participe la aceasta subscriere sau la orice activitate care are ca scop dezvoltarea Oltchim SA. Numarul mare de angajati care au subscris in mai putin de o saptamâna confirma interesul salariatilor de a participa, prin intermediul Oltchim MBO, la privatizarea combinatului, devenind astfel, in mod indirect, si actionari ai Oltchim SA”, a declarat Constantin Roibu, presedinte al Oltchim MBO.
Potrivit casei de avocatura Bostina & Asociatii, salariatii care sunt actionari intr-o societate comerciala care participa, ca potential cumparator, la procesul de achizitionare a actiunilor, nu participa in mod direct la achizitia actiunilor.
 
"Calitatea lor in cadrul societatii care se privatizeaza nu are o semnificatie speciala si nu atrage consecinte speciale, din punctul de vedere al legislatiei privatizarii. Legea 137/2002 confera dreptul de a participa la procesul de privatizare oricarei persoane fizice sau juridice, române sau straine, care nu se incadreaza in categoriile carora legea le interzice expres participarea la procesul de privatizare si care prezinta toate documentele prevazute de legislatia privatizarii si/sau stabilite de institutia publica implicata in procesul de privatizare.
 
Particularizând, managementul si salariatii Oltchim SA pot sa constituie orice forma de societate comerciala si pot sa desfasoare orice tip de activitate comerciala, cu respectarea principiilor enuntate mai sus. De altfel, orice interzicere a administratorilor si/sau salariatilor unei societati sa constituie orice forma de societate comerciala si sa desfasoare orice tip de activitate comerciala ar fi neconstitutionala”, a declarat Doru Bostina, avocat coordonator la SCPA Bostina & Asociatii. SC Oltchim MBO a fost infiintata pe 8 iulie 2008 pentru a raspunde nevoii urgente de finantare si dezvoltare a combinatului chimic.
 
Initiativa managementului SC Oltchim SA are ca scop principal sustinerea si dezvoltarea combinatului, in principal prin atragerea de finantari si implicit securizarea surselor de materii prime de baza. În acest moment Oltchim MBO discuta cu mai multe banci si fonduri de investitii pentru a gasi o modalitate de finantare si atragere de resurse suplimentare pentru combinat. Procedura de constituire a Oltchim MBO a fost avizata de unele dintre cele mai importante Case de Avocatura din România si s-a realizat in conformitate cu practicile internationale referitoare la management buyout (MBO).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.