EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Planul de actiuni pentru remedierea deficientelor semnalate pe Sapard a fost transmis Ministerului Finantelor Bucuresti

0
 
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a transmis duminica catre Fondul National (FN) din cadrul Ministerului Finantelor Publice raportul privind implementarea Planului de Actiune pentru remedierea deficientelor semnalate in cadrul Programului Sapard, in conformitate cu observatiile si recomandarile Comisiei Europene. Potrivit APDRP, Fondul National este organismul care actioneaza in calitate de Autoritate Competenta a Programului Sapard si care este autorizat sa transmita evaluari si raportari catre Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI).
 
În conformitate cu recomandarile Comisiei Europene, APDRP a consolidat toate procedurile, a realizat un plan de actiuni pentru dezvoltarea resurselor umane si a realizat o analiza de risc a proiectelor Sapard, reverificând totodata si proiectele cuprinse in esantioanele de verificare. De asemenea, APDRP a luat toate masurile necesare pentru ca toate verificarile pe teren sa fie facute in timp util si pe baza standardelor cerute. Au fost realizate liste suplimentare de verificare pe teren care includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investitii.
 
În acelasi timp, personalul Directiei de Audit din cadrul APDRP a fost redimensionat astfel incât sa poata permite mai multe controale ad-hoc. Conform deciziei autoritatilor române, reluarea platilor catre beneficiarii Programului Sapard se va realiza de catre Fondul National dupa verificarea respectarii conformitatii cu recomandarile Comisei Europene a Planului de Actiune pentru remedierea deficientelor semnalate. Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat recent ca platile din bugetul national pe cererile de plata din programul Sapard vor fi reluate numai dupa ce Fondul National va aviza procedura de autorizare a platilor si va trimite confirmarea catre agentia de plati.

 
"Ne-am angajat ca pâna la 31 august sa implementam principalele actiuni ale planului solicitat de Comisia Europeana. Vom trimite procedurile de plata oficial catre Fondul National, iar acesta va angaja un auditor extern care va da avizul pe planul de actiuni si va anunta CE. Ulterior, APDRP va primi confirmarea pentru reluarea platilor din bugetul national", a spus Ciolos. Ministrul a mai precizat ca rambursarea banilor de catre Comisia Europeana se va realiza numai dupa trimiterea declaratiilor de plata catre Comisie si a confirmarii din partea auditorului extern al Fondului ca planul de actiuni a fost implementat.
 
"Nu pot sa dau un termen când se vor relua efectiv platile, dar probabil auditul extern va incepe din 31 august – 1 septembrie", a mai spus Ciolos. Sumele blocate din programul Sapard sunt in jur de 28 de milioane euro, in sistem fiind avizate la aceasta data 582 cereri de plata in valoare totala de 62 milioane euro. În urma unei misiuni de audit de monitorizare regulata din iunie 2008, Comisia Europeana a semnalat autoritatilor române, conform procedurilor standard, unele deficiente in sistemul de gestionare si control al Agentiei Sapard din România si a cerut autoritatilor române, printr-o nota trimisa in data de 9 iulie, elaborarea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate.
 
CE cere autoritatilor române sa excluda din cererile de plata transmise Comisiei orice utilizare aditionala de fonduri in cadrul programului Sapard si va lua in considerare reluarea rambursarilor de indata ce va fi primita o confirmare de la NAO (Responsabil National de Autorizare) care sa certifice ca planul de masuri este implementat in mod adecvat (aspect reconfirmat de catre un organism independent de audit).
De asemenea, CE ia nota de faptul ca, in situatia actuala, nu exista nici o garantie a procesarii corecte a cererilor de rambursare depuse de catre beneficiarii finali – si a executiei platilor catre ei – si considera ca platile din cadrul programului Sapard catre beneficiarii finali vor putea fi reluate doar in momentul in care implementarea planului de masuri a inceput.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.