EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Polul Nord a devenit insulă

0
 

Imaginile din satelit obţinute de Nasa arată că pasajul nord-vestic s-a deschis weekendul trecut, iar ultimul blocaj din partea estică a calotei glaciare – o suprafaţă de gheaţă care se întindea până în Siberia – s-a topit câteva zile mai târziu

Polul Nord a devenit o insulă, pentru prima dată în istoria omenirii, schimbările climatice făcând posibilă navigarea în jurul calotei glaciare arctice.
 
Descoperirea a fost făcută prin intermediul imaginilor din satelit obţinute săptămâna trecută. Acestea arătau că atât pe partea nord-vestică, precum şi pe cea nord-estică s-au deschis pasaje navigabile datorită topirii gheţii, informează Daily Telegraph.
 

Profesorul Mark Serreze, specialist în cadrul Centrului Naţional de Cercetare a Zăpezii şi Gheţii (NSIDC) din Statele Unite (SUA) a spus că imaginile sugerează că regiunea arctică a intrat într-o "spirală a morţii" cauzată de încălzirea globală.
 
Măsurătorile efectuate în 26 august au arătat o calotă glaciară cu suprafaţa de peste 3,2 milioane metri pătraţi, confirmând atingerea unui nou record pentru nivelul de topire al gheţii.  La aflarea veştii deschiderii celor două pasaje din jurul calotei, exploratorul britanic Lewis Gordon Pugh a pornit într-o expediţie la Polul Nord, dorind să atragă atenţia asupra impactului dramatic pe care îl determină topirea gheţii. „Vreau să aduc în casele celor care conduc această lume adevăratele manifestări care se produc acolo, în acest moment. Viteza cu care se produc aceste schimbări este fără îndoială mai mare decât cea vehiculată în predicţiile de până acum”, a precizat acesta.
 
Între timp, companiile de navigaţie îşi construiesc deja planuri şi strategii pentru a exploata deschiderea simultană a celor două rute. Grupul Beluga din Germania a spus ca va trimite primul vas prin pasajul de nord-est, anul viitor, pentru a scurta voiajul între Germania şi Japonia cu 6.400 kilometri. De cealaltă parte, Stephen Harper, premierul Canadei, a anunţat că vasele care vor intra prin pasajul din nord-vest trebuie să anunţe mai întâi guvernul acestuia.
 
 
 
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.