România va avea atasati agricoli in tari ale UE dupa modificarea Legii diplomatiei

 
Proiectul privind infiintarea unor posturi de atasat agricol in principalele tari ale Uniunii Europene se va concretiza numai dupa modificarea Legii de functionare a diplomatiei, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos. "În actuala lege a diplomatiei nu avem cadrul juridic pentru infiintarea posturilor de atasat agricol de aceea trebuie sa modificam printr-o ordonanta de urgenta aceasta lege pentru a putea crea astfel de posturi", a spus Ciolos.
 
Acesta a precizat ca a avut deja o discutie cu ministrul de externe, Lazar Comanescu, care a sustinut aceasta idee, iar in perioada urmatoare se vor demara procedurile pentru modificarea legii. Fondurile necesare punerii in practica a acestei proiect vor fi cuprinse in bugetul MADR din 2009. "Ministerul Agriculturii poate suporta salariile unui numar de 4-5 atasati agricoli, acestea fiind comparabile cu ale directorilor din agentiile de plati", a adaugat Ciolos.
 
Ideea de a avea atasati agricoli in ambasadele României din principalele tari ale UE pentru promovarea produselor agricole românesti pe piata europeana este una mai veche, din perioada in care Ciolos ocupa functia de consilier al ministrului Gheorghe Flutur si ulterior a lui Dan Motreanu. Proiectul prevedea initial crearea unui numar de patru-cinci posturi in unele state din UE, iar pe termen lung si in afara pietei din UE.

 
Tarile in care România ar putea avea, pe lânga un atasat economic si unul agricol, urmând exemplul francez, sunt in primul rând Franta, ca important partener al Românei, Italia sau Spania, datorita prezentei numeroase a românilor in aceste zone, Olanda in calitate de mare consumatoare si de unde s-ar putea acoperi si zona de nord, precum si Polonia pentru zona de est a Europei. De asemenea, pe termen lung un astfel de post de atasat agricol ar putea exista in SUA, un alt partener important al României si in doua tari emergente, Rusia si China.
 
Concretizarea proiectului ar putea avea ca efect, pe lânga promovarea externa a produselor alimentare românesti, si intrarea producatorilor români pe zonele respective. Singurele produse românesti procesate care si-au facut loc deocamdata pe piata externa sunt vinurile, mierea, produsele de panificatie si conservele de legume si fructe. Potrivit datelor MADR, România a inregistrat un deficit de aproape 2,15 miliarde de euro, in 2007, in comertul cu produse agroalimentare din tarile intra si extracomunitare.
 
Anul trecut, importurile au atins 3,25 miliarde de euro, in timp ce exporturile României cu produse agro-alimentare pe piata UE si in tarile terte au depasit cu putin 1,1 miliarde euro.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.