Vânatoarea va fi interzisa in Rezervatia Delta Dunarii

 
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, doreste sa interzica, din acest an, vânatoarea in Delta Dunarii, aceasta fiind una din prioritatile sale anuntate in timpul sedintei festive prilejuite de Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD).
 
În acest sens, saptamâna trecuta ministrul Korodi a solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale desfiintarea fondurilor de vânatoare din RBDD, conform legislatiei in vigoare. "Administratia RBDD nu va da, in acest an, nicio autorizatie pentru desfasurarea activitatii de vânatoare in Delta Dunarii", a declarat luni (1 septembrie 2008) ministrul Attila Korodi.
În plus, in timpul discursului sustinut la Tulcea, cu prilejul Zilei RBDD, el a mentionat ca, in luna septembrie, trebuie sa se finalizeze discutiile contradictorii pe marginea legii privind interzicerea vânatorii in Delta, astfel incât sa fie aprobat actul normativ in acest sens.
 
Alte prioritati ale ministrului Mediului, anuntate la Tulcea, vizeaza renaturarea Deltei si bugetul ARBDD pentru 2009. "Acestea sunt temele cele mai importante pentru toamna acestui an. Nu sunt o noutate, ci o provocare si sunt in atentia noastra. Asta nu inseamna ca celelalte probleme nu sunt importante, dar acestea au o prioritate aparte pe agenda noastra", a precizat ministrul Mediului, Attila Korodi. În aprilie 2003, fostul premier Adrian Nastase a anuntat ca vânatoarea in Delta Dunarii va fi sistata, subliniind necesitatea promovarii turismului pentru "cunosterea si vizualizarea in liniste a frumusetilor Deltei".
 

Astfel, in septembrie 2003, RBDD a devenit cel mai mare parc natural continental in care s-a interzis vânatoarea sportiva a pasarilor acvatice, directorul Institutului National de Cercetare Delta Dunarii, Romulus Stiuca, sustinând ca decizia de sistare a vânatorii in Delta ar putea fi prelungita pe o perioada de inca trei ani. Decizia de la acea vreme, insa, a fost contestata de membrii Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) care au câstigat in instanta dreptul de a-si desfasura activitatea.
 
În aprilie 2005, conducerea INCDD a solicitat din nou sistarea vânatorii in Delta, seful AJVPS de la acea vreme, Nicolae Selaru, mentionând ca "zonele de vânatoare din Delta nu reprezinta nici o jumatate din teritoriul intregii rezervatii, iar cele unde exista fonduri de vânatoare sunt exploatate rational". Ulterior, INCDD a cerut din nou ARBDD "interzicerea activitatii de vânatoare extinse asupra tuturor speciilor de pasari si mamifere pe o durata de minimum trei ani pe toate fondurile de vânatoare din RBDD, incepând din sezonul 2006-2007".
 
Nici de aceasta data solicitarea nu a fost pusa in practica, abia la inceputul lui 2008, MMDD incepând demersurile pentru sistarea vânatorii in RBDD pe lânga Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care administreaza fondul national de vânatoare. Ziua RBDD a fost sarbatorita pentru prima data in acest an. Discursurile oficiale sustinute de autoritatile locale si nationale au fost urmate de lansarea campaniei "Operatiunea anti-monstru – Stop braconajului in Delta", initiata de asociatia "Salvati Dunarea si Delta", in timpul evenimentului un avion survolând Portul Tulcea cu mesajul campaniei.
 
Campania se va desfasura pe parcursul urmatorului an si isi propune sa ii constientizeze pe localnici si turisti sa protejeze Delta prin afisarea a 50 de bannere in 7 localitati tulcene si pe 5 nave de pasageri, bannerele purtând slogane de genul "Avem o ambitie: braconierii pe cale de disparitie!”, „Ca sa mai prinzi si la anu, nu lua peste cu toptanu!".
 
"Am efectuat o analiza a sistemului de justitie si am ajuns la concluzia ca este ineficient in domeniul braconajului, pentru ca din peste 7.000 de controale s-a ajuns la un caz de puscarie si zece amenzi penale”, a mentionat Anamaria Bogdan, purtator de cuvânt al asociatiei "Salvati Dunarea si Delta". Ziua RBDD continua in momentul de fata cu o excursie pe bratul Sfântul Gheorghe al Dunarii la care participa atât autoritatile nationale si judetene, cât si jurnalisti.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.