Costurile necunoscute ale scutului antiracheta

 
Expertii polonezi avertizeaza ca dupa punerea in functiune a scutului antiracheta se pot produce erori. În timpul testelor, racheta poate exploda, de pilda, deasupra Poloniei sau poate cadea peste alt stat. Scutul implica in cazul Poloniei si un risc financiar. La autoritatile poloneze vor face apel reprezentantii statelor pe teritoriul carora, in cazul interceptarii unei rachete dusmane, vor cadea ramasitele proiectilelor balistice.
 
„Oricine s-a uitat la startul navetei cosmice Challenger stie ca explozia rachetei este posibila chiar imediat dupa lansare. Numai ca acolo s-a intâmplat deasupra Pacificului, iar aici, un astfel de incident s-ar produce in apropierea localitatii S³upsk, adica ar insemna un risc pentru locuitori”, declara pentru Rzeczpospolita Tomasz Hypki, expert in probleme de aparare. „Nicaieri in lume nu exista astfel de obiective in apropierea aglomeratiilor urbane. Americanii le-au amplasat la ei in Alaska sau in desert. Witold Waszczykowski, fostul viceministru in MAE care a negociat intelegerea privind scutul, aminteste ca exista si riscul lovirii din greseala a unui avion de pasageri.
 
Acest lucru s-ar putea intâmpla daca el ar intra in zona de interdictie sau daca echipa de serviciu a radarului din Cehia ar decoda ceva gresit. „Se mai poate intâmpla, de asemenea, ca rusii sa traga intr-un obiect cosmic, iar americanii sa creada ca este un atac si sa declanseze rachetele prea devreme”, adauga Hypki. „Problema este ca amplasarea acestei instalatii in Polonia nu lasa nici o marja pentru consultari privind caracterul obiectului. În mod normal, o racheta zboara din Rusia pâna in SUA peste jumatate de ora, iar aici vorbim despre obiecte care se vor afla la distanta de câteva minute. Scutul implica in cazul Poloniei si un risc financiar. La autoritatile poloneze vor face apel reprezentantii statelor pe teritoriul carora, in cazul interceptarii unei rachete dusmane, vor cadea ramasitele proiectilelor balistice.

 
Americanii afirma insa ca riscul este minim intr-un asemenea caz. „Interceptoarele lansatorului din Polonia sunt menite sa doboare o racheta in faza medie a zborului la peste 100 km despupra suprafetei pamântului, in afara atmosferei terestre. Testele au aratat ca, dupa contactul cu interceptorul, din racheta nu ramân fragmente mai mari de 20 cm, iar pe pamânt ajung unele si mai mici”, explica Richard Lehner, purtatorul de cuvânt al Agentiei americane pentru Aparare Antirachete. „În cazul unui contact deasupra Europei, ramasitele vor continua directia zborului rachetei dusmane si vor cadea in Oceanul Atlantic.
 
Negociatorii polonezi au insistat mult timp ca americanii sa-si asume eventualele pretentii din partea altor state. „Ne-au convins totusi ca o asemenea prevedere ar fi in neconcordanta cu legislatia SUA, care nu permite asumarea responsabilitatii pentru daune neprevazute”, explica purtatorul de cuvânt al MAE polonez, Piotr Paszkowski. „Ne-am consultat cu juristii americani. SUA nu doresc sa evite asumarea responsabilitatii, pentru ca isi permit sa acopere eventualele pretentii. De aceea, din textul stabilit rezulta ca din partea Americii exista dorinta politica a preluarii responsabilitatii daca s-ar ajunge la evenimente nefericite.
 
În opinia lui Paszkowski, probabilitatea aparitiei unui asemenea tip de revendicari este aproape nula. Mai intâi ar trebui sa existe un pericol concret pentru a fi lansat proiectilul. Apoi ar trebui sa se produca un complex nefericit de imprejurari, care ar face ca ramasitele rachetei sa nu arda in atmosfera si sa cada, provocând daune. În intelegerea privind scutul, americanii s-au obligat sa acorde Poloniei sprijin juridic in cazul pierderilor rezultate in urma utilizarii scutului si, de asemenea, sa „analizeze cu bunavointa” posibilitatea rambursarii costurilor. Fiecare situatie va fi analizata separat, in cadrul unui consiliu bilateral de consultari.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.