Criza din Georgia ar putea zadarnici proiectul Nabucco

0
 
Criza din Georgia ar putea fi lovitura finala data gazoductului Nabucco, un proiect de 11,8 miliarde de dolari, sprijinit de Uniunea Europeana, zadarnicind astfel eforturile Europei de a scapa de dependenta de gazul rusesc, relateaza publicatia The International Herald Tribune. Data fiind situatia instabila din Georgia si recunoasterea de catre Rusia a independentei provinciilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia, analistii sustin ca investitorii si creditorii Nabucco, a carui prima faza este prevazuta pentru 2010, vor si cu atât mai ingrijorati sa isi investeasca banii intr-un proiect deja aflat in intârziere.
 
Proiectul este creat pentru a ocoli Rusia, furnizând gaz Europei din Azerbaidjan, pe un traseu de 3.000 de kilometri, de la granita Turciei cu Georgia sau Iran pâna in Austria. Nabucco Gas Pipeline International, consortiul cu baza la Viena, care conduce proiectul, a refuzat pentru moment sa comenteze „situatia politica sau militara din Georgia”, multumindu-se sa spuna ca analizeaza cu atentie situatia. Cele sase companii care alcatuiesc consortiul sunt OMV din Austria, Bulgargaz din Bulgaria, RWE din Germania, MOL din Ungaria, Transgaz din România si Botas din Turcia.
 
Unii analisti sugereaza ca liderii UE trebuie sa apere proiectul cu mai multa convingere in public pentru a-i reasigura pe investitori de viabilitatea acestuia. Ca tara de tranzit, Georgia joaca un rol fundamental in succesul proiectului Nabucco. Cu o capacitate de 30 miliarde de metri cubi, gazoductul i-ar oferi Uniunii Europene mai mult control asupra aprovizionarii si costurilor de tranzit ale gazului. În conditiile in care Georgia nu mai detine controlul deplin asupra teritoriului sau, iar alte tari din regiune isi reevalueaza relatiile cu Rusia, sansele ca europenii sa poata conta pe Georgia sau Azerbaidjan pentru alimentarea cu gaz par reduse.
 
În ceea ce priveste Azerbaidjanul, Rusia este de ceva vreme ingrijorata de cooperarea din ce in ce mai intensa dintre acesta si UE in sectorul energetic. În acest sens luna trecuta presedintele rus, Dmitri Medvedev, a vizitat Azerbaidjanul cu propunerea de a cumpara 100% din gazul exportat de aceasta tara la pretul pietii, insa omologul sau Ilham Aliev a refuzat oferta, nedorind sa devina dependent de un singur client.
 
Criza din Georgia ar putea schimba insa aceasta situatie. În perspectiva alegerilor care vor avea loc in Azerbaidjan in luna octombrie, Aliev nu doreste sa strice relatiile cu Rusia, in special in conditiile in care pretentiile Azerbaidjanului asupra enclavei Nagorno Karabah au ramas nerezolvate.
 
Rusia a sustinut Armenia, care pretinde, la rândul sau teritoriul amintit. UE, comenteaza IHT, nu avea nevoie de criza din Georgia pentru a-si formula temerile in privinta sanselor de reusita asupra proiectului Nabucco, al carui plan s-a lovit de impedimente inca de la crearea consortiului care sa il gestioneze, in 2002. De altfel, cu cât europenii intârzie construirea gazoductului, cu cât este mai mare riscul ca situatia din Georgia sa alunge investitorii.
 
În plus, mai exista si planurile Rusiei de a face Nabucco de prisos prin construirea gazoductului South Stream, care ar porni din Rusia, cu destinatia Bulgaria, urmând a se ramnifica spre sud, pentru a alimenta Grecia si Italia si spre nord, cu destinatia Ungaria si alte tari central-europene.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.