Procesul impotriva lui Karadzic: „paralele cinice” intre Srebrenica si Thinvali

 
Se pare ca partea principala a procesului impotriva lui Radovan Karadzic, actualul „criminal de razboi sârb” adus la Haga, fost lider al sârbilor bosniaci, nu va incepe prea curând. Extradat la Haga in iulie, Karadzic nu s-a declarat, la cea de-a doua reuniune a Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) de dupa arestarea sa, nici vinovat, nici nevinovat. Pentru a doua oara, Karadzic a refuzat sa se pronunte pe marginea pledoariei pentru acuzatiile aduse de TPI.
 
TPI pentru fosta Iugoslavie este, de altfel, al treilea in istorie tribunal „ad hoc”, creat special intr-un anumit scop. Pâna la el au mai fost Tribunalul de la Nuremberg si Tokyo. De cele mai multe ori, tribunalele condamna decât achita. Este adevarat ca, din acest punct de vedere, TPI pentru fosta Iugoslavie are o problema de reputatie: aici, unele persoane sunt, totusi, achitate, insa acestea nu sunt de etnie sârba, ci aproape exclusiv musulmani bosniaci sau albanezi.
 
Criticii au declarat in repetate rânduri ca, din punct de vedere cantitativ si calitativ, TPI este unul vadit antisârbesc, fapt prin care si-a creat o reputatie proasta, subliniaza RIA Novosti. De asemenea, multi experti in domeniul juridic considera ca, in conditiile in care tribunalul nu a fost creat prin decizia Consiliului de Securitate al ONU, el nu este un organism international reprezentativ. În momentul crearii TPI, in mai 1993, Rusia se pronuntase in favoarea lui; astazi, dupa bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei, Moscova este unul dintre criticii inversunati ai tribunalului.
 
Potrivit RIA Novosti, atunci când citesti acuzatiile aduse lui Karadzic si altor sârbi, astazi, tinând cont de tragedia din Caucaz, se creaza impresia ciudata si ingrozitoare de „deja vu”. Daca este sa asculti acuzatiile pe care SUA si Saakasvili le aduc Rusiei, ai putea crede ca rusii au comis ceva asemanator genocidului pe care l-au initiat fortele sârbe in Bosnia si Hertegovina, in iulie 1995. Tocmai atunci a avut loc tragedia de la Srebrenica, astazi principalul cap de acuzare in dosarul Karadzic. Potrivit acuzatiei, atunci au fost ucisi 8.000 de musulmani pasnici, potrivit sârbilor este vorba despre 2.000 de victime ale razboiului civil.

 
Din partea lui Saakasvili se aud acuzatii asemanatoare: „Soldatii rusi violeaza, ucid locuitori pasnici, taie si spânzura”. Despre Srebrenica se spunea acelasi lucru, cuvânt cu cuvânt, subliniaza agentia de presa rusa. Karadzic afirma si acum ca in Srebrenica nu a fost niciun macel, ca toate persoanele ucise au fost aduse aici din toata Bosnia si roaga sa fie prezentate dovezi concrete, nu „marturii” ale cuiva. Într-adevar, se incearca transformarea acestui oras mult incercat intr-un „simbol al fascimului sârb”, insa dovezi concludente nu sunt aduse, noteaza RIA Novosti, potrivit careia se trece cu vederea faptul ca pe teritoriul enclavei Srebrenica musulmanii au facut una cu pamântul 43 de sate sârbesti.
 
Capitala bosniaca Sarajevo numara, inainte de razboi, 150.000 de locuitori sârbi; dupa razboi acolo nu mai exista aproape niciun sârb. Desigur, nici Karadzic, nici Milosevic, care a murit la TPI in 2006, nu au fost „ingeri”: razboaiele civile nu nasc asemenea personaje. Dimpotriva, conflictele nationale s-au remarcat intotdeauna printr-o cruzime aparte. Însa, atunci când de acest lucru este acuzata intotdeauna o sigura parte, apare intrebarea: in ce scop?
 
Europa a fost indoctrinata in asa masura, incât cuvântul „sârb” creeaza imediat imaginea unui terorist barbos, care-i omoara pe musulmanii nevinovati din Srebrenica. Si nimeni, cu exceptia specialistilor in Balcani, nu-si mai aminteste cum a inceput totul. Pentru ca razboiul din Balcani nu fusese declansat de sârbi, iar in Srebrenica nu localitatile musulmane fusesera distruse primele, ci cele sârbesti.
 
În opinia RIA Novosti, toate acestea seamana foarte mult cu „rusii agresivi, care din senin au atacat democratia firava a lui Saakasvili si care au ars Thinvali din temelii”. Nu am fi facut niste parelele atât de cinice intre cele doua tragedii, daca „realitatea” nu ne-ar fi obligat, conchide RIA Novosti.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.