Serbia ar putea „intrerupe” South Stream; compania italiana Eni ia in calcul România

 
Acordul dintre Rusia si Serbia privind constructia pe teritoriul sârb a unui tronson al gazoductul South Stream si achizitionarea de catre Gazprom a pachetului majoritar de actiuni al companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS) este pe cale de a fi reziliat. Cu privire la acest lucru a atentionat liderul partidului de opozitie Nova Srbija (Noua Serbie), Velimir Ilic, fost ministru de stat pentru problemele investitiilor. În luna ianuarie a acestui an, Velimir Ilic semnase din partea Serbiei acordul energetic cu Gazprom.
 
Potrivit Moskovski Komsomolet, saptamâna aceasta politicianul sârb a declarat ca rezultatul stabilirii unui evaluator strain in vederea corectarii pretului la activele NIS ar putea deveni rezilierea tuturor acordurilor cu Moscova in domeniul energetic. În afara de vânzarea catre Gazprom a 51% dintre actiunile NIS si constructia unui tronson al South Stream pe teritoriul sârb, aceste acorduri mai presupuneau si crearea unei intreprinderi mixte cu Gazprom, precum si finalizarea constructiei la depozitul subteran de gaze Banatski Dvor.
 

Liderul Nova Srbija a subliniat ca incapatânarea guvernului sârb ar putea duce la pierderi importante pentru tara. Încercând sa majoreze de patru ori pretul actiunilor NIS, Belgradul pierde nu doar venituri anuale si posibilitatea ca teritoriul sârb sa fie tranzitat de o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaz (130 de milioane de dolari), ci si reducerea de 20% promisa de Gazprom pentru cantitatile de petrol si gaz cumparate de la Rusia. În opinia lui Ilic, „tergiversarile cu ratificarea acordului interguvernamental energetic cu Rusia au facut ca industria sârba sa piarda mijloace (materiale) imense”.
 
Ratificarea acordului cu Gazprom fusese amânata de mai multe ori, din cauza schimbarii guvernului de la Belgrad. În luna iulie, cabinetul de ministri sârb a adoptat documentul si l-a trimis in parlament, pentru ratificare. Aceasta problema trebuia sa fie dezbatuta de parlamentul sârb abia la inceputul lui septembrie, insa dorinta vicepremierului Mladjan Dinkic de a majora de 4 ori pretul NIS a facut ca partenerul Gazprom din cadrul proiectului South Stream, compania italiana Eni, sa propuna rezilierea contractului cu sârbii si constructia tronsonului pe teritoriul României.
 
Reprezentantii Gazprom evita, deocamdata, sa comenteze situatia si asteapta decizia parlamentului sârb. Conform proiectului, South Stream trebuie sa treaca prin regiunea rusa Krasnodar, prin Marea Neagra si Bulgaria, pentru ca apoi sa se ramifice in doua ramuri: spre Italia si spre Europa Centrala. Prima ruta va trece prin Grecia si apoi pe fundul Marii Adriatice; a doua – prin Serbia, Ungaria si Slovenia.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.