Trecerea la euro: 10 ani de inchisoare pentru preturi exagerate

 
Euro va inlocui coroana slovaca si din 24 august toate preturile sunt date in Slovacia in ambele monede. Obligatia informarii despre preturile duble va exista pâna la sfârsitul anului viitor. Ea se refera si la salarii si pensii. Guvernul vrea sa-i obisnuiasca in acest fel pe slovaci cu noua moneda, care va inlocui coroana la 1 ianuarie 2008. Unele magazine s-au decis de buna voie sa converteasca, de la inceputul lui august, coroanele in euro. Cu aceasta ocazie insa, o parte din ele au dorit sa profite, scrie Rzeczpospolita.
 
„Aproape jumatate din magazinele controlate de noi au majorat indicele de conversie”, a afirmat sefa Inspectiei Comerciale Slovace (SOI), Nadejda Mahutova. „Din 9000 de magazine si centre de servicii controlate, 5000 au rotunjit sumele calculate in favoarea lor. O cincime din magazine nu avea afisate preturi duble. În unele cazuri, intreprinzatorii au inventat singuri valoarea cursului la care au schimbat coroanele in euro”, a declarat Nadejda Mahutova. Inspectia Comerciala Slovaca nu i-a pedepsit pâna acum cu amenzi pe vânzatorii si intreprinzatorii necinstiti, aplicând doar avertismente verbale.
 
„Amenzile pot ajunge chiar si la 3000 de euro”, avertizeaza Mahutova. Avertismentele si amenzile sunt cele mai blânde restrictii care ii pot afecta pe comerciantii necinstiti. Cu câteva zile in urma, guvernul slovac a aprobat controversata modificare a dreptului penal, care permite condamnarea vânzatorilor de la 6 luni la 10 ani de inchisoare. E de-ajuns ca un comerciant sa majoreze in mod nejustificat preturile marfurilor. „Avem semnale ca intreprinzatorii necinstiti vor incerca sa majoreze preturile marfurilor si serviciilor inainte de 1 ianuarie”, a afirmat ministrul justitiei, Stefan Harabin.
 

Justificând modificarea dreptului penal, seful ministerului a explicat ca s-a avut in vedere „protectia consumatorului”. Decizia guvernului a stârnit o adevarata furtuna in Slovacia. Protesteaza intreprinzatorii, organizatiile civice, ba chiar si judecatorii Tribunalului Suprem. În opinia expertilor Bancii Nationale Slovace (NBS), modificarea implica o reglementare impusa de sus a preturilor marfurilor si serviciilor inainte de adoptarea euro. „Este adevarat, dar sper ca ea sa nu fie necesara inainte de introducerea euro. Este un fel de avertisment pentru intreprinzatorii necinstiti.
 
Nu intentionam sa introducem nici o reglementare neconforma cu principiile pietei libere. Asta in cazul in care nu va fi ceruta de interesul superior de stat”, a comentat ministrul finantelor, Jan Pociatek, decizia guvernului. Anuntul nu a linistit Banca Nationala a Slovaciei. „Este o incalcare a obligatiilor de aderare ale Slovaciei, inainte de intrarea in UE. Cine si in ce mod ar trebui sa decida ca preturile sunt exagerate? Consider ca inainte de introducerea euro nu se va ajunge la nici o crestere radicala a preturilor”, nu a cedat directorul NBS, Ivan Sramko.
 
Mult mai dur a reactionat la modificarea dreptului penal Camera de Comert slovaca. În declaratia transmisa se vorbeste despre „starea de razboi cu guvernul”. „Este un atac asupra drepturilor economiei de piata si asupra dreptului fundamental al intreprinzatorilor de a stabili liber preturile”, se spune in declaratie. „Autoritatile slovace incearca sa criminalizeze mediul comerciantilor.
 
Modificarea va fi perceputa rau de investitorii straini”, a avertizat camera. În timpul primelor 16 zile ale lui ianuarie 2009, slovacii vor mai putea plati in coroane in magazine, dar restul il vor primi in euro. Pâna la sfârsitul anului viitor, coroanele vor mai putea fi schimbate in bancile comerciale, iar din 2010 – doar la banca centrala.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.