40.000 de lei pentru primul site al unei institutii publice destinat persoanelor cu dizabilitati

 
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a investit 40.000 de lei in crearea primului site vorbitor al unei institutii publice din România, dedicat persoanelor cu dizabilitati. MCTI a lansat miercuri (3 septembrie 2008) acest site. Acesta este primul site web al unei institutii publice din România care ofera optiunea Accesibil prin care utilizatorului ii este citit prin sinteza vocala continutul paginilor, pentru navigare fiind suficienta tastatura.
 
e-Accesibilizarea se adreseaza nevazatorilor, persoanelor cu acuitate vizuala scazuta, dislexicilor, dar si persoanelor care nu au avut acces la educatie. Pentru persoanele cu acuitate vizuala scazuta sunt disponibile functii avansate de afisare marita a paginii si/sau cu modificarea paletei de culori, pentru a se obtine un contrast maxim adaptat fiecarui utilizator.
 
Potrivit secretarului de stat in MCTI, Zoltan Somodi, Comisia Europeana a declarat anul 2008 drept anul e-Incluziunii, iar ministerul a raspuns acestei initiative a CE prin demararea câtorva activitati in acest sens, cum ar fi lansarea variantei accesibilizate a propriului site web www.mcti.ro si initierea „Ghidului privind realizarea paginilor web pentru autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale din România”.
 
"Este foarte important, chiar obligatoriu ca persoanele cu dizabilitati sa aiba acces la informatiile publice, acesta fiind un drept al lor. Nu putem spune ca in prezent site-ul MCTI este 100% accesibilizat, aceasta nu este varianta optima si mai avem mult de lucru", a spus Somodi. El a oferit ca exemplu faptul ca nevazatorii nu au acces la declaratiile de avere ale persoanelor publice, intrucât aceste documente sunt scanate si nu pot fi recunoscute de sintetizatoarele de voci si nici de softurile speciale folosite de aceasta categorie de persoane.
 
Programul folosit de MCTI este o aplicatie de tip server, dezvoltata pe tehnologie Java, cu o perioada de implementare foarte scurta. Intrarea in aplicatia WebVOX se realizeaza fie prin apasarea butoanelor, fie prin combinatii de taste. WebVOX este o aplicatie care citeste cu voce paginile de Internet in limba româna, deoarece citirea textelor afisate pe ecranul calculatorului poate fi dificila pentru nevazatori, ambliopi si persoanele analfabete.

 
Aplicatia WebVOX aduce si imbunatatiri de ordin vizual paginilor, cum ar fi inlocuirea schemei de culori originala cu unele scheme cu contrast ridicat, precum si posibilitatea de marire sau micsorare a textelor si elementelor grafice. Prezentarea informatiei se realizeaza atât vizual, cât si acustic. Vizual, prin marcarea elementului curent, iar acustic prin citirea acestuia. Perioada de mentenanta a aplicatiei este asigurata de furnizorul aplicatiei pâna la sfârsitul anului 2009, fiind vorba de prima voce profesionala din România.
 
Accesibilizarea a fost realizata de firma Baum Engineering, cei care au realizat prima voce profesionala. Zoltan Somodi a precizat ca la implementarea acestei aplicatii s-a lucrat cu oameni nevazatori, observatiile acestora fiind "foarte importante pentru noi, pentru ca ne-au ajutat sa evitam câteva greseli". "Calitatea vocii nu este cea mai buna si este nevoie de o dezvoltare continua, pentru ca daca noi cream nevoia, se va dezvolta si piata", a spus Somodi.
 
Totodata, MCTI a initiat "Ghidul privind realizarea paginilor web pentru autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale din România", care trateaza si accesibilitatea site-urilor web pentru persoanele cu dizabilitati (deficiente de vedere, auz, motorii, de invatare, cognitive si neurologice etc.), introducând cerinte acceptate la nivel mondial. Somodi a precizat ca acesta este un ghid de recomandari, insa intentia este ca macar o parte din acestea sa devina obligatii.
 
Potrivit reprezentantului MCTI, exista o recomandare la nivel european ca pâna in 2010 toate site-urile institutiilor publice din tarile UE sa fie accesibile persoanelor cu dizabilitati, iar România spera sa se incadreze in acest termen, mai ales ca pâna in prezent doar 5% din site-urile acestor institutii, la nivel european, au site-urile accesibilizate.
 
În România, exista peste 240.000 de persoane cu dificultati de vedere, care au dreptul de a fi informati, la fel ca oricare alt cetatean. Unul dintre proiectele aflate in pregatirea MCTI se va derula in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si prevede dotarea scolilor de nevazatori din Capitala cu echipamente si softuri speciale.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.