APIA: Plati de 710 milioane euro pentru fermierii români

 
Platile pe suprafata efectuate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din fondurile europene si din bugetul national depasesc 710 milioane euro, din totalul prevazut pentru anul 2007, in valoare de 730,8 milioane euro, potrivit datelor furnizate de APIA. "Mai avem de platit in jur de un milion de euro pentru 3.230 de fermieri care au probleme legate de litigii sau supradeclarari", a declarat  purtatorul de cuvânt al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dragos Nacuta.
 
Din numarul total de 1.241.701 fermieri care au solicitat plati directe pe suprafata pe 2007, 1.238.471 milioane au primit deja sumele aferente platilor unice pe suprafata si celor nationale directe complementare pentru 8,588 milioane hectare. Din suma totala platita fermierilor, aferenta lui 2007, peste 435 milioane euro provin din Fondul European Agricol pentru Garantarea in Agricultura (FEGA) in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), iar 270 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul national.
 
Potrivit lui Nacuta, penalitatile pentru luna iulie aplicate de CE se ridica la 219.000 euro, o suma extrem de mica in comparatie cu absorbtia de de 435 milioane euro. O parte din fermieri au fost exclusi de la plata iar unii au fost penalizati pentru depunerea cu intârziere a documentelor sau pentru suprafete supradeclarate. De asemenea, nerespectarea bunelor conditii agricole si de mediu au atras alte penalizari pentru fermieri. Cu toate acestea, penalitatile maxime aplicate unei cereri nu au putut depasi 20% din valoarea sprijinului.

 
Bugetul alocat României in cadrul SAPS pentru anul 2007 a fost de 440 milioane euro din FEGA, reprezentând o subventie de 50,5 euro/hectar, la care se adauga cele 290,2 milioane euro din FEADR si din bugetul national. Pentru 2008, bugetul alocat prin FEGA se ridica la 527,9 milioane euro, urmând ca fermierii români sa primeasca 60,6 euro/hectar.
 
La aceste sume se adauga si platile din bugetul national (Plati Nationale Directe Complementare) stabilite pentru anul 2007 la 47 euro pentru culturile de baza. Platile Comunitare Directe se acorda pentru suprafata, iar Platile Nationale Directe Complementare pentru culturi, iar de acest sprijin beneficiaza numai fermierii care exploateaza efectiv terenul.
 
Potrivit APIA, fermierul trebuie sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin un hectar, iar suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau arbustilor fructiferi suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare. De asemenea, fermierul trebuie sa declare toate parcelele agricole si sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata agricola a exploatatiei. Anual fondurile alocate prin FEGA vor creste gradual pâna in 2013.
Citește și
1 Comentariu
  1. LEPADATU MARIOARA spune

    IN CE AN VETI PLATI SUVENTIA AFERENTA ANULUI 2008?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.