EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Bucurestiul, pe locul 71 din 143 de orase ale lumii in functie de costurile de trai

0
 
Nivelul general al preturilor din Bucuresti a crescut in 2008 astfel incât Capitala a urcat 7 pozitii, pâna pe locul 71, intr-un clasament realizat de Mercer in care sunt cuprinse 143 de orase din lume, potrivit unui studiu global al costurilor de trai realizat de companie. În 2007, studiul Mercer plasa Bucurestiul pe locul 78, cu un indice de 79,6 puncte.
 
Capitala României a acumulat un punctaj de 83,6 puncte in 2008. „Motivul evolutiei Bucurestiului sta in parcursul pozitiv al monedei nationale comparativ cu dolarul american, astfel incât pentru un expat al unei companii americane devine mai scump sa achizitioneze cosul zilnic necesar. Dolarul american a pierdut 3,52% in fata leului românesc in ultimul an. Dezvoltarea pietei imobiliare si cresterea preturilor pe aceasta piata, mai ales in Bucuresti, este un alt motiv pentru care costurile vietii au inregistrat un salt”, a afirmat presedintele executiv al Marsh România, Cristian Fugaciu.
 
Compania Mercer face parte din grupul Marsh & McLennan Companies. Compania Mercer este reprezentata pe piata din România de catre Marsh, pe partea de Health & Benefits. Moscova este in continuare cel mai scump oras pentru expati. Iar Asuncion din Paraguay este cel mai ieftin. Orasele europene si asiatice domina primele zece pozitii ale clasamentului. Tokyo ocupa, in 2008, al doilea loc in top, urcând doua locuri fata de anul trecut, in timp ce Londra a pierdut un loc, ajungând pe trei. Oslo a urcat sase locuri pâna pe pozitia a patra, urmat de Seul pe 5.
 
New York a fost luat ca reper pentru acest studiu fiind notat cu 100 de puncte. Contrar tendintei observate anii trecuti diferenta intre orasele cele mai scumpe si cele mai ieftine s-a marit, potrivit sursei citate. Studiul Mercer compara costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare locatie, inclusiv costuri imobiliare, de transport, hrana, imbracaminte, electrocasnice si divertisment. Studiul este utilizat de catre companiile multinationale si de guverne in a stabili retributiile pentru angajatii expatriati.
 
„Actualele conditii din piata au condus catre o slabire a dolarului american care, odata cu intarirea euro si a altor valute, a cauzat o serie de modificari semnificative in topul pentru 2008. Cu toate ca orasele cele mai scumpe din vestul Europei si Asia si-au pastrat locurile in Top 20, orase din Estul Europei, Brazilia sau India urca in top. Pe de alta parte, orase precum Stockholm sau New York par a se fi ieftinit. În unele cazuri, cresterea costurilor de trai este strâns legata de o crestere economica accelerata.

 
Din cercetarile noastre reiese ca aceste tari reprezinta prioritati pentru extinderea companiilor multinationale, dar sufera din pricina inflatiei si pietelor imobiliare in crestere accelerata”, a declarat directorul de cercetare al Mercer, Yvonne Traber. Letonia a avut o crestere economica de 10,2%, mult peste media globala de 5,2% si capitala Riga a urcat pe locul 46, de pe 72, anul trecut. La fel si orasele din India, New Delhi a urcat de pe 68 pe 55 ca urmare a unei cresteri economice de 9,2% in 2007.
 
Faptul ca Bogota a urcat de pe 112 pe 87 reflecta cresterea economica a Columbiei, de circa 7%. „Cresterile preturilor sunt partial balansate de scaderea preturilor pentru bunuri cum ar fi electrocasnice. Acest fenomen se datoreaza si importurilor din tari in curs de dezvoltare precum China si a tehnologiilor din ce in ce mai avansate. Companiile sunt nevoite sa se tina la curent cu evolutia costurilor pentru a putea oferi salarii competitive salariatilor deplasati in diverse orase de pe glob”, a adaugat Fugaciu.
 
Singurul oras al Statelor Unite care a ramas in top 50 este New York, care a ajuns pe locul 22 dupa o cadere de sapte locuri. Acelasi trend descendent a fost inregistrat si de alte orase nord americane: Los Angeles a cazut de pe 42 pe 55, Miami a scazut de pe 51 pe 75, iar Washington DC este acum pe 107, fata de 85 acum un an. Declinul metropolelor din Statele Unite se datoreaza, fireste, evolutiei monedei nationale.
 
În contrast, Toronto este cel mai scump oras canadian urcând 28 de pozitii in topul alcatuit de Mercer. Orasul cu cea mai spectaculoasa crestere de la an la an este Teheran. Capitala Iranului a urcat 40 de pozitii datorita unor factori precum cresterea spectaculoasa a preturilor pentru alimente, in special a celor de import si a preturilor locuintelor.
 
Exemplul contrar Teheranului este Ho Chi Min a carei moneda nationala a avut un trend descendent foarte similar dolarului, doar ca nu a resimtit acelasi nivel al inflatiei, preturile ramânând la un nivel destul de scazut. Capitala Vietnamului a pierdut 40 de pozitii fata de clasamentul din 2007.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.