Corabiile-minune vor salva lumea de incalzirea globala

 
Un cercetator din cadrul Universitatii din Edinburgh a creat o arma noua in lupta impotriva incalzirii globale: o flota de 1.500 de vase maritime care pot produce o lumina ce albeste norii, astfel incât ei sa reflecte inapoi lumina soarelui, informeaza The Times.Conceptul implica vase puse in miscare de o tehnologie radicala pe baza de vele pe placa turnanta care ar putea patrula in anumite zone ale oceanului, trimitând – printr-un sistem asemanator spray-ului – particule mici de apa de mare inspre nori.
 
Aceste picaturi vor creste suprafata si in felul acesta norii vor deveni mai albi, reflectând mai multa radiatie inapoi in spatiu, contracarând incalzirea provocata de arderea combustibililor fosili. „Frumusetea sistemului consta in faptul ca functioneaza pe baza de apa de mare si vânt”, spune expertul Stephen Salter. „Poate fi aplicat local, pentru a fi racita zona Arcticii sau marile din jurul recifurilor de corali. Ne-ar oferi un control complet asupra situatiei. Ne-am putea chiar intoarce, daca am dori, intr-o era a ghetii. Efectele pot fi moderate dupa vointa noastra sau oprite cu totul, daca se intâmpla ceva neasteptat”.
 
Vasele maritime care se vor ocupa cu aceasta misiune vor fi propulsate de vânt, folosind o forta aerodinamica pe baza de placi turnante, ce nu s-a mai folosit pe vase de aproape 80 de ani. „Efectul Magnus” a fost observat pentru prima oara de Sir Isaac Newton, care a constatat ca jucatorii de tenis se folosesc de rotatie pentru a schimba traiectoria lovitorilor. În anul 1926 un vas cu rotor creat de Anton Flettner a traversat Oceanul Atlantic, insa tehnologia a fost lasata la o parte in timpul Marii Crize. Materialele moderne si costul mare al petrolului au adus cu sine o reinnoire a acestei idei: recent Enercon, o companie germana pentru energie, a lansat primul vas de transport cu rotor.
 
„Principalul motiv al folosirii acestor rotoare este ca pot fi sincronizate cu computerele”, a declarat Salter. „Vasele traditionale necesita conducerea de catre oameni. Sistemul Flettner este mult mai usor de folosit. Nu este necesara decât cârmirea si reglarea vitezei rotorului. Pentru a merge inapoi este nevoie doar invârtirea cârmei in sens invers”. Puterea acestor vase este surprinzatoare.

 
Ele se vor deplasa cu viteza de doar opt noduri atunci când aplica „sprayul”, dar când se vor confrunta cu vreme rea sau când se vor muta in alte locatii vor inainta cu pâna la 24 de noduri – viteza mare chiar si pentru un yacht de curse. Un motor diesel de rezerva va ajuta vasele sa se intoarca la tarm, in cazul unor urgente. Sistemul functioneaza in felul urmator: apa de mare este filtrata inainte de a fi introdusa intr-un disc perforat cu diametrul de 15 centimetri, unde peste un miliard de gauri vor produce micropicaturi.
 
Aceastea sunt apoi expulzate in aer printr-un ventilator montat in interiorul cilindrilor rotorului. Vasele ce cântaresc 300 de tone vor fi ghidate dintr-un centru pentru cotrolul traficului. „Locurile optime pentru aceasta actiune sunt cele in care exista din plin lumina solara pentru a fi reflectata, in care curentii de aer sunt puternici dar nu periculosi, si in care exista un numar scazut de vase maritimie si de iceberguri”, explica Salter.
 
Zonele de lânga coasta Californiei, Namibiei si din Peru sunt promitatoare in acest sens, in timp ce Oceanul Sudic va fi o regiune-cheie in timpul verii arctice. Un studiu realizat de experti indica faptul ca schimbarea ce ar fi adusa luminozitatii norilor ar putea raci planeta intr-o masura suficient de mare pentru a compensa dublarea cantitatii de dioxid de carbon produsa de umanitate de la revolutia industriala.
 
O reducere cu doar 3,7 wati pe metru patrat – mai putin de 1,1% din ei 340 de wati de caldura pe metru patrat pe care ii produce soarele – ar mentine temperaturile globale la un nivel stabil cel putin pâna in anul 2050.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.