„Disputa serpeasca”: România si Ucraina se judeca la Haga

 
Procesul dintre România si Ucraina de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga pentru delimitarea platoului continental si a zonelor maritime exclusive ale celor doua tari la Marea Neagra, in zona Insulei Serpilor, intra marti (2 septembrie 2008) in etapa orala, cu pledoariile României, in calitate de stat reclamant. Teritoriul disputat se intinde pe 12.000 de kilometri patrati, iar pe fundul maritim al acestui teritoriu s-au descoperit, in urma cu câtiva ani, zacaminte de petrol si gaz, noteaza cotidianul rus Vremia Novostei.
 
Potrivit fostului ambasador al României in Rusia si tarile din Transcaucazia, Constantin Gârbea, actuala disputa dintre România si Ucraina reprezinta o „mostenire nefericita, ramasa de pe vremea Uniunii Sovietice”. Gârbea recunoaste ca un acord in aceasta problema nu exista, chiar daca Ucraina si România au relatii de buna vecinatate. „Avem impreuna cu prietenii ucraineni scopuri comune, ne intelegem. În pofida faptului ca România este deja membra in NATO si UE, iar Ucraina – inca nu, noi ii sprijinim pe ucraineni.
 

Însa, in problema delimitarii platoului continental noi nu am ajuns la o solutie de compromis”, a declarat expertul român pentru Vremia Novostei. Gârbea acuza partea ucraineana de „exagerari”, declarând ca Insula Serpilor nu este un teritoriu ce poate fi populat de oameni – „acolo nu exista nici apa potabila, nici pamânt, nici copaci – doar piatra si vânt puternic”. Chestiunea privind „caracterul locuibil” al Insulei Serpilor este extrem de importanta.
 
Daca acest teritoriul este considerat stânca, adica nepotrivit pentru populare, atunci delimitarea platoului continental va fi in favoarea României; in cazul in care acesta va fi considerat teritoriul populat, dupa cum doreste partea ucraineana, linia de delimitare va ajunge pâna la malul românesc din Delta Dunarii. În acest context, nu este de mirare ca Ucraina s-a grabit sa populeze insula.
 
La ordinul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, pe Insula Serpilor au inceput sa fie construite obiective turistice si chiar o banca. Potrivit pronosticurilor lui Constantin Gârbea, „zona economica a platoului, extrem de importanta pentru ambele parti, va fi exploatata in cele din urma in favoarea ambelor tari”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.