FMI a elaborat un cod de bune practici pentru fondurile suverane

 
Grupul de lucru pus la punct de Fondul Monetar International (FMI) pentru fondurile suverane de investitii a elaborat un cod de bune practici care sa ghideze activitatea acestor noi instrumente de investitii infiintate de guvernele statelor emergente si care deseori dispun de mijloace financiare considerabile, transmite AFP. Aceste „principii si practici general acceptate pentru fondurile suverane” au fost formalizate cu prilejul unei reuniuni de lucru care a avut loc la Santiago de Chile, a anuntat marti  (2 septembrie 2008) seara FMI.
 
Documentul ce va rezulta la sfârsitul lucrarilor va fi trimis Comitetului Monetar si Financiar International (CMFI), instanta care stabileste politica FMI, cu prilejul reuniunii sale din data de 11 octombrie. Dupa ce vor fi aprobate de CMFI, recomandarile raportului vor fi date publicitatii. FMI sustine ca raportul pus la punct la reuniunea de la Santiago de Chile „este un cadru voluntar care ar urma sa permita clarificarea guvernantei corporatiste, a practicilor contabile precum si a practicilor de investitii adecvate pentru fondurile suverane”.
 

Potrivit celor doi co-presedinti ai grupului de lucru, Jaime Caruana, director al departamenului pentru piete financiare de la FMI, si de Hamad al Suwaidi, directorul Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), fondul suveran de investitii al emiratului Abu Dhabi, cele trei sesiuni ale grupului de lucru au fost marcate de un mare spirt de cooperare. În plus, codul de bune practici care a fost elaborat la Santiago de Chile va permite „cresterea increderii in sistemul financiar international”, au apreciat cei doi co-presedinti ai grupului de lucru.
 
CMFI a decis in luna aprilie a acestui an sa creeze un grup de lucru ca urmare a cresterii semnificative a numarului de fonduri suverane de investitii in doar câtiva ani. Institutia multilaterala este nelinistita de riscul ca acesti investitori vor ajunge sa faca jocurile pe piata investind resursele considerabile de care dispun mai degraba pe baza unor criterii politice decât pe baza criteriilor economice. Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, in prezent fondurile suverane de investitii gestioneaza active evaluate intre 2.000 si 3.000 de miliarde de dolari, suma care ar putea creste pâna la 10.000 de miliarde de dolari in urmatorii 5 ani.
 
Comisia Europeana a anuntat si ea ca va pune la punct un cod de conduita care sa guverneze activitatea fondurilor suverane de investitii si a companiilor de stat, deoarece nu poate permite guvernelor straine sa-si utilizeze investitiile in atingerea scopurilor politice. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat ca executivul comunitar va utiliza legislatia din Norvegia ca punct de plecare pentru a stabili o abordare comuna la nivelul UE in ceea ce priveste fondurile suverane care investesc in companii europene de interes strategic.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.