Guvernul ceh isi lauda realizarile din bani publici pe internet

 
Cu doar o luna si jumatate inainte de alegerile locale si pentru Senat din Cehia, guvernul de coalitie dominat de ODS (Partidul Civic Democratic – Obcanska Demokraticka Strana) a pornit o campanie de postare de anunturi la rubricile de stiri si pe internet, cu titlul „Guvernul pentru dvs”, campanie care a costat 10 milioane de coroane (400.000 euro), provocând un scandal politic, scrie publicatia ceha online Aktualne.cz.
 
Partidul social-democrat, CSSD, de opozitie, a criticat dur campania, surse din cadrul sau afirmând ca este posibil sa se adreseze justitiei competente, pentru ca aceasta sa emita o dispozitie provizorie care sa interzica o folosire abuziva a banilor publici in acest fel. Când s-au aflat la guvernare, socialistii acestia s-au folosit insa de aceeasi metoda pentru a se adresa publicului inainte de alegerile din 2006, ministrii de atunci ai sanatatii, David Rath si al dezvoltarii locale, Radko Martinek, publicând astfel de anunturi.
 

Campania de anunturi a guvernului are in vedere zece domenii de actiune, printre care sanatatea, educatia, dezvoltarea rurala, siguranta si justitia, energia sau mediul. În ce priveste sanatatea, guvernul se lauda in aceste anunturi cu introducerea serviciilor medicale platite, care au economisit miliarde si „au facut sa creasca substantial solidaritatea sistemului, au protejat pe cei cu boli cronice sau acute si au impiedicat risipa”.
 
Premierul Topolanek a aparat campania, aratând ca guvernul a largit in acest fel doar lista mijloacelor prin care informeaza publicul despre activitatea sa. CSSD a calificat campania ca folosire abuziva si inacceptabila a banilor contribuabililor in perioada preelectorala.
 
Acest partid va cere ministerului finantelor sa verifice legalitatea si eficienta folosirii banilor in acest scop. Juristii CSSD vor verifica de asemenea daca prin folosirea acestor anunturi publice nu s-a savârsit vreo fapta penala. Liderul CSSD, fostul premier Jiri Paroubek, a calificat actiunile guvernului conservator ca fiind fara egal in lumea civilizata.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.