Insula Serpilor: Urmatoarele doua saptamâni de la Haga vor fi decisive

 
Legenda spune ca Ahile a fost dus, mort, pe Insula Serpilor, pentru a se odihni alaturi de mult-iubitul sau Patrocle. În mileniile care au urmat, aceasta formatiune de pamânt stâncoasa din Marea Neagra, la zeci de kilometri de orice tarm, a cunoscut rar agitatia pe care o traieste azi, când insula se afla in litigiu intre România si Ucraina, noteaza publicatia britanica Financial Times (FT).
 
FT scrie ca insula, apartinând Ucrainei, reprezinta vârful unui platou triangular continental de 12.000 de kilometri patrati cu rezerve estimate 10 milioane de tone de petrol si 100 de miliarde de metri cubi de gaz, iar prezenta sa ca afloriment al teritoriului ucrainean in apele internationale are o influenta directa asupra procesului dintre România si Ucraina privind delimitarea platformei continentale din Marea Neagra, care incepe marti (2 septembrie 2008) in fata judecatorilor Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga.
 
România importa in momentul de fata 5,25 miliarde de metri de gaze pe an, ceea ce face ca rezervele nefolosite de care dispune platoul sa suplineasca cererea de import pe 20 de ani. Nelocuita timp de multi ani, insula, cu o lungime de mai putin un kilometru de la un capat la altul, are acum 100 de locuitori, inclusiv membrii unei expozitii stiintifice. Statutul insulei poate fi un factor decisiv in decizia pe care o va lua curtea de la Haga, de vreme ce potrivit Conventia ONU privind dreptul maritim, stâncile care nu pot fi locuite nu au impact asupra zonelor economice exclusive ale unui stat. Chiar daca recenta agitatie de pe insula este irelevanta, guvernul României isi sustine cauza.

 
Legea maritima internationala, aminteste FT, garanteaza tarilor o zona economica exclusiva de 200 de kilometri de la malul acestora. Acest lucru este insa imposibil in cazul Marii Negre, a carei lungime maxima este de 600 de kilometri. Insula Serpilor a apartinut României pâna in 1948, când suveranitatea asupra sa a fost transferata Uniunii Sovietice. România a renuntat la orice pretentie asupra insulei, sub auspiciile unui tratat de vecinatate semnat cu Ucraina in 1997.
 
Acelasi tratat a dus la oprirea exploatarilor gazeifere pe care ambele tari le faceau de la sfârsitul anilor 60. „Ceea ce curtea poate examina este daca prezenta Insulei Serpilor influenteaza linia de demarcatie”, sustine Bogdan Aurescu, director general in Ministerul Afacerilor Externe, liderul echipei de oficiali români care sustine cauza Bucurestilor la Haga. De la semnarea Tratatului, cele doua tari isi disputa statutul zonei de excludere.
 
Dupa negocieri indelungi care nu au condus la nici un acord, România a intentat proces in 2004. Odata terminata faza scrisa, cele doua saptamâni care vor urma la Haga se vor dovedi decisive. Aurescu se asteapta la pronuntarea unei hotarâri asupra statutului insulei in termen de pâna la sase luni de la terminarea pledoariilor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.