EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Maşinile pe hidrogen sunt viitorul transportului în Europa

0
 
Parlamentul European a adoptat miercuri (3 septembrie 2008) un raport pe marginea unei propuneri a Comisiei Europene vizând simplificarea procedurile de aprobare pe piaţa europeană a vehiculelor cu alimentare pe bază de hidrogen.
Cât de multe maşini pe hidrogen vor circula în viitorul apropiat pe şoselele din UE depinde însă implementarea corespunzătoare a unei reţele de staţii de alimentare cu hidrogen. Prin urmare, Parlamentul cere Comisiei Europene să ia măsurile necesare pentru a realiza cât mai curând posibil acest lucru.
 
Cum în prezent nu există un sistem standard de aprobare a vehiculelor pe hidrogen, statele membre ar putea aproba astfel de vehicule de la caz la caz, existând riscul ca fiecare stat să dezvolte propriile condiţii de aprobare, ceea ce ar distorsiona piaţa unică. De aceea, scopul acestei propuneri a CE este stabilirea unor condiţii tehnice unitare pentru aprobarea vehiculelor cu hidrogen.
 

"Acordul din Parlamentul European reprezintă un pas înainte major în introducerea vehiculelor pe hidrogen. Acestea au potenţialul de a face ca Europa să se bucure de un aer mai curat şi de a reduce dependenţa de combustibilii fosili. Stabilirea unor standarde comune va garanta o mai mare siguranţă pentru cetăţeni şi va susţine competitivitatea producătorilor europeni. Acum, statele membre au ultimul cuvânt, însă eu sper că vom avea şi sprijinul lor", a declarat comisarul european pentru industrie şi întreprinderi, Guenter Verheugen, prezent la dezbaterea din plenul PE.
 
"Într-un moment în care preţul petrolului în Europa s-a dublat şi în contextul unor îngrijorări crescânde legate de efectele schimbărilor climatice, este evident că trebuie să ne orientăm spre noi tipuri de combustibili", a declarat şi raportorul PE, Arlene McCarthy.
 
Şi în alte părţi ale lumii, precum Statele Unite sau în zona economică asiatică există diverse iniţiative menite a facilita crearea şi introducerea de vehicule propulsate cu hidrogen. Pe măsură ce lucrurile vor evolua, se va pune problema stabilirii unor standarde aplicabile la nivel internaţional, însă deocamdată nu s-au demarat negocieri în acest sens. Dacă statele UE ar reuşi să ajungă primele la un acord privind standardele de aprobare a vehiculelor pe hidrogen, acestea ar putea constitui baza viitorului sistem internaţional de aprobare.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.