Metodologie pentru gestionarea fondurilor europene pentru pescuit

 
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri (3 septembrie 2008) printr-o hotarâre, normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeana din Fondul European pentru Pescuit. Potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern, actul normativ reglementeaza cadrul legal cu privire la modul de alocare a Fondului European pentru Pescuit, a cofinantarii publice si private, a pre-finantarii in bugetele institutiilor implicate in gestionarea fondurilor europene pentru realizarea politicii agricole comune.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, gestioneaza contributia financiara alocata de Comunitatea Europeana prin Fondul European pentru Pescuit si sumele acordate de la bugetul de stat pentru implementarea Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013. Prin actul normativ sunt stabilite fluxurile financiare aferente Fondului European pentru Pescuit si categoriile de cheltuieli care se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), precum si atributiile institutiilor implicate in derularea acestor fonduri, conturile si documentele care vor fi folosite.
 

MADR, prin Directia Generala Buget Finante si Fonduri Europene (DGBFFE), impreuna cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, stabileste prin ordin al ministrului modalitatile de evitare a aparitiei unor situatii care sa implice reducerea platilor de catre Comisia Europeana. Contributia comunitara pentru Fondul European pentru Pescuit se face in conformitate cu angajamentele bugetare comunitare si in baza Programului Operational pentru Pescuit, aprobat prin Decizia a Comisiei Europene.
 
În derularea procesului de finantare, cheltuielile aferente Fondului European pentru Pescuit se asigura din bugetul aprobat MADR, precizeaza comunicatul mentionat. Conform actului normativ, MADR prin DGBFFE deschide conturi la institutii financiar-bancare sau la Trezoreria Statului prin care deruleaza sumele rambursate de Comisia Europeana din Fondul European pentru Pescuit. Institutiile financiar-bancare sunt selectate de catre MADR prin DGBFFE conform prevederilor OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica.
 
În cazul conturilor deschise in euro la Trezoreria Statului, disponibilitatile acestor conturi sunt purtatoare de dobânda, rata dobânzii stabilindu-se prin conventie intre MADR si Ministerul Economiei si Finantelor, se mai arata in comunicatul Guvernului. Sectorul pescuitului din România va beneficia, pâna in anul 2013, de fonduri publice nerambursabile in valoare de 307 milioane de euro, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Durabile (MADR).
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.