Momentul adevarului pentru presedintele Voronin

 
Guvernul Republicii Moldova s-a pronuntat, la 29 august, impotriva recunoasterii independentei Abhaziei si Osetiei de Sud. Astfel, Chisinaul s-a plasat in mod deschis impotriva cursului trasat de Kremlin, care are nevoie ca niciodata de sprijin pe plan international. Consecintele nu s-au lasat mult asteptate: duminica, liderul Transnistriei, Igor Smirnov, a declarat ca Tiraspolul vede doar o singura cale de solutionare a conflictului: recunoasterea independentei republicii.
 
În ultima vreme, Moscova propavaduieste principiul unei abordari diferite a conflictelor din spatiul postsovietic, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Politica Rusiei fata de republicile separatiste a fost in mare parte dictata de relatiile cu liderii acestor state-metropole. Daca la Tbilisi se afla „baiatul rau” Saakasvili, care dorea sa-si transforme tara intr-un avanpost militar al SUA impotriva Rusiei, atunci liderul moldovean Vladimir Voronin desfasura o politica ceva mai flexibila, incercând sa faca slalom intre cele doua centre ale puterii: Occidentul si Rusia.
 
În afara de aceasta, spre deosebire de omologul sau georgian, Voronin intelegea foarte bine ca problema reunificarii tarii nu poate fi solutionata prin forta. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, pe exemplul Georgiei si Republicii Moldova strategii de la Kremlin au decis sa dea o lectie de pedepsire a „baiatului rau” (Saakasvili) si de gratulare a „celui bun” (Voronin). Deciziile din primavara ale lui Putin privind Abhazia si Osetia de Sud nu au vizat Transnistria, hotarârile Dumei de Stat nu contineau recomandari privind recunoasterea republicii separatiste de pe Nistru.
 
În schimb, Chisinaul dadea de inteles ca este dispus sa renunte pentru totdeauna la integrarea in NATO si ca va deveni un aliat de incredere al Moscovei. Problema Moscovei este ca presedintele moldovean Voronin nu este un aliat de nadejde, considera ziarul rus. Acest lucru a si fost demonstrat de ultimele declaratii ale Chisinaului. Este limpede ca recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei nu constituie un motiv de bucurie pentru Voronin, deoarece induce analogii cu Transnistria. Totusi, „aliatul” ar fi putut sa sublinieze, de exemplu, ca deosebirea principiala dintre situatia din Transnistria si cea din Caucaz consta in faptul ca, in cazul Abhaziei si Osetiei de Sud, Moscova nu a avut de ales.

 
Întrebat de Nezavisimaia Gazeta daca declaratia liderului moldovean poate fi interpretata drept un pas neprietenos la adresa Rusiei, un reprezentant al Ministerului rus de Externe a declarat: „Este dreptul vostru de a o interpreta in acest fel”. Totodata, interlocutorul ziarului rus a subliniat ca merita sa se atraga atentia in primul rând asupra paragrafului in care se vorbeste despre faptul ca, in solutionarea problemelor privind integritatea teritoriala, metodele de forta nu pot fi admise.
 
„Pentru noi, acesta este un semnal care ne ofera sperante intr-o dezbatere constructiva a problemelor controversate dintre Chisinau si Tiraspol”, a declarat sursa avizata din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, citata in conditii de anonimat. „Se constientizeaza ca este mai bine ca toate problemele sa fie rezolvate prin dialog, chiar daca unul foarte complicat si care necesita eforturi asidue”. Potrivit sursei de informatie a ziarului rus, in prezent „se duce o munca intensiva”, chiar daca „in conditii destul de complicate”, iar Rusia pleaca de la premiza ca „este absolut necesar un compromis pe baza unei coactionari a celor doua parti”.
 
În opinia politologului transnistrean Aleksandr Porojan, „la etapa actuala, nu se poate da crezare Chisinaului”. „Situatia se va clarifica abia dupa alegerile pentru parlamentul moldovean, care vor avea loc in martie 2009, când va fi clar ce forte vor veni la Chisinau. De fapt, comunistii (moldoveni) duc un joc (dublu) cu Moscova: ei continua sa construiasca relatii apropiate cu UE si SUA, insa au constientizat ca fara Rusia nu vor câstiga viitoarele alegeri, in conditiile in care Occidentul nu intentioneaza sa-i sprijine.
 
Moscova, insa, pare sa mizeze pe comunisti”, considera Porojan. Astfel, sprijinul Kremlinului ar putea constitui pentru echipa lui Voronin unica sansa de a se mentine la putere, conchide Nezavisimaia Gazeta. Între timp, expertii converg in opinia ca, in viitorul apropiat, nu se poate astepta un progres pe planul conflictului transnistrean. Pe de o parte, recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud vor inaspri pozitia Tiraspolului; pe de alta parte, in situatia unei confruntari cu Occidentul, Moscova le va cere probabil aliatilor sai sa spuna clar de ce parte a baricadei se afla. În aceasta situatie, „baietii rai” din GUAM s-ar putea dovedi o companie proasta pentru liderul moldovean.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.