Pensionarii si persoanele cu handicap vor beneficia gratuit de permis de pescuit

 
Pensionarii, veteranii de razboi si persoanele cu handicap grav vor beneficia de gratuitate la eliberarea permisului de pescuit recreativ si sportiv, incepând cu data de 1 ianuarie 2009, a decis Guvernul, in sedinta de miercuri (3 septembrie 2008). Elevii si studentii, precum si persoanele cu handicap usor si mediu vor plati o taxa in valoare de 10 lei pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ si sportiv.
 
Pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ si sportiv se plateste o taxa de 30 lei, iar pentru eliberarea permisului de pescuit comercial, taxa este de 50 lei. Guvernul a stabilit cuantumul taxelor percepute de statul român pentru autorizarea activitatii de pescuit si acvacultura prin emiterea permiselor, licentelor si autorizatiilor de pescuit de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.
 
Astfel, se platesc taxe de autorizare pentru emiterea autorizatiei de pescuit comercial, cu caracter temporar, pentru emiterea autorizatiei de pescuit in scop stiintific, pentru emiterea autorizatiei speciale de pescuit reproducatori de sturioni (morun, nisetru, pastruga, cega), precum si autorizarea pescuitului prin eliberarea permiselor de pescuit. La emiterea autorizatiei de pescuit comercial, cu caracter temporar, cuantumul taxelor de autorizare este de 200 lei pentru cantitatea de peste pâna la 10 tone, 300 lei pentru cantitatea de peste cuprinsa intre 10 si 50 tone si 500 lei pentru cantitatea de peste peste 50 tone.
 
De asemenea, pentru emiterea autorizatiei de pescuit in scop stiintific taxa este de 150 lei, iar pentru emiterea autorizatiei speciale de pescuit reproducatori de sturioni se platesc taxe cuprinse intre 200 si 500 lei kilogramul icre extrase pentru producerea de puiet. Taxele de autorizare sunt achitate de catre pescarul profesionist, persoana fizica/juridica, pentru emiterea autorizatiei de pescuit comercial, cu caracter temporar, de catre reprezentantul autorizat al institutiei de cercetare, pentru emiterea autorizatiei de pescuit in scop stiintific, de catre administratorul sau reprezentantul autorizat al persoanei juridice, pentru emiterea autorizatiei speciale de pescuit reproducatori de sturioni.
 
De asemenea, taxele sunt achitate de pescarul profesionist, persoana fizica/juridica, pentru eliberarea permisului de pescuit comercial, de catre pescarul sportiv sau prin asociatiile de pescari sportivi, pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ si sportiv. La eliberarea permisului de pescuit recreativ/sportiv catre elevi, studenti, persoane cu handicap, pensionari si veterani de razboi, se va face dovada calitatii acestora. În ceea ce priveste taxele pentru licentiere, acestea se platesc pentru emiterea licentei de acvacultura si pentru emiterea licentei de fabricatie, câte 150 de lei, pentru emiterea licentei de pescuit pentru ambarcatiuni mai mari de 15 metri – 1.000 lei, pentru emiterea licentei de pescuit pentru ambarcatiuni mai mici de 15 metri – 100 lei.
 
Taxele de licentiere sunt achitate de catre administratorul sau reprezentantul autorizat, pentru emiterea licentei de acvacultura, de administratorul sau reprezentantul autorizat, pentru emiterea licentei de fabricatie, de proprietarul sau reprezentantul autorizat, pentru emiterea licentei de pescuit. Hotarârea adoptata prevede ca taxele percepute de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura pentru autorizarea activitatii de pescuit si acvacultura prin emiterea permiselor, licentelor si autorizatiilor de pescuit constituie venit la bugetul de stat.
 
Virarea sumelor datorate se realizeaza inaintea eliberarii/avizarii permisului, licentei sau autorizatiei de pescuit. Dovada achitarii taxelor se anexeaza la cererea de eliberare/avizare a permisului, licentei sau autorizatiei de pescuit. Permisele, licentele sau autorizatiile de pescuit, dupa caz, nu vor fi acordate/neavizate in cazul in care taxele nu sunt platite. În cazul neindeplinirii conditiilor de licentiere sau autorizare, taxele percepute se restituie solicitantilor. Prevederile hotarârii sunt conforme Regulamentului Comisiei Europene privind conservarea si exploatarea durabila a resurselor piscicole.

Citește și
2 Comentarii
  1. laurentiu spune

    buna,sint din tulcea,sint o persoana cu handicap de gradul 2.as dori daca se poate sa ma informati unde ar trebui sa merg pentru a obtine acest permis de pescuit.va multumesc.

  2. Cristi spune

    Sal Laurentiu. Daca te referi la permisul de pescuit sportiv, trebuie sa mergi la Iberom langa portul comercial.Intrarea prin dreapta cum te uiti la cladire dinspre Lac Ciuperca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.